Világszerte és Magyarországon is évről évre emelkedik a császármetszések száma. A KSH 2011-es adatai szerint hazánkban 35%-os a császárarány, azaz minden 3. kisbaba operáció által jön világra. Mi állhat a számok mögött, hogyan érdemes a szülésre felkészülnöd, illetve hol talál az az édesanya információt, segítséget és támogatást, aki császármetszéssel hozza világra gyermekét? Kérdezz-felelek császármetszésről és császármetszés utáni természetes szülésről.Császármetszés és császármetszés után természetes szülés

Mik a leggyakoribb orvosi okai a császármetszésnek?

Az édesanya és a baba állapota egyaránt indokolhatja a császármetszést. Előfordul, hogy az anya egészségügyi állapota nem teszi lehetővé a vajúdást és a hüvelyi szülést (pl. súlyos szívbetegség, aktív genitális herpesz, vagy súlyos toxémia esetén). Máskor a kisbaba szempontjából döntenek a műtéti szülés mellett már a várandósság vagy a vajúdás alatt (pl. a méhszájon tapadó lepény, előreesett köldökzsinór vagy akutan romló szívhangok esetén). A harmadikként azok az okok említhetőek, amelyek nem indokolják feltétlenül a császármetszés elvégzését, de az orvos mérlegelését követően mégis császármetszésre kerül sor. Ilyenek pl. hosszú, elhúzódó vajúdáskor, előzetes császármetszésnél, farvégű fekvésben elhelyezkedő magzat vagy ikrek esetében, vagy először szülő 40 évesnél idősebb anya esetében.

Beszélhetünk-e esetleg lelki okokról is, ha nem sikerül természetes úton szülnie a kismamának?

A vajúdás során a lelki folyamatok legalább olyan hangsúlyosak, mint a testiek. Ha a szülő nő fél, esetleg nem bízik az orvosában vagy segítőiben, vagy az addigi élete súlyos és feldolgozatlan terheit magával hozza a szülőszobára, az nagyban megnehezítheti a folyamatot. A szülés az elengedésről szól, és nagyfokú bizalom, biztonságérzet és intimitás szükséges hozzá. Az olyan vajúdási környezet, amely biztonságos és szeretetteljes, megkönnyíti az édesanya számára az ellazulást, és a vajúdásnál és szülésnél alapvető oxitocin hormon termelődését. Ennek ellenkezője is igaz: a szülőszobán a feszültség, rossz hangulat vagy a bizonytalanság az adrenalin hormon termelődését fokozza, ami az oxitocin ellenében hat.

Hogyan segíthető, támogatható a vajúdás folyamatában az édesanya?

Szüléskíséréseim során úgy tapasztalom, a fő kulcsszó a biztonság és az intimitás. Fontos, hogy a szülő nő bízzon önmagában, a testében, a szülni-tudásában, másrészt olyan helyen és olyan személyek kíséretében vajúdjon, ahol és akikben maximálisan megbízik. A várandósság hónapjai alatt nagyon alaposan utána kell járni annak, hogy számára a legmegfelelőbb és támogató szülészeti intézményt és segítőket (orvost, szülésznőt, dúlát) találjon. A szülés intimitása, meghitt hangulata is segíti a vajúdási folyamatot és a kisbaba természetes úton való megszületését.

Szülésfelkészítés során hogyan készíted fel a kismamákat a császár eshetőségére?

Ahogy egy kedves szülésznő kolléganőm mondta: mindig a normalitásra készülünk. Ez azt jelenti, hogy a szülésre való felkészülés során a normál lefolyású élettani vajúdás és szülés áll a fókuszban, de emellett természetesen szóba kerülnek a lehetséges beavatkozások – így a császármetszés – is. Ismert tény, hogy egyre emelkedik a császármetszések száma – a legfrissebb, 2011-es statisztika szerint  Magyarországon a császármetszések aránya 35 százalék körül van – sőt, egyes intézményekben meghaladja az 50 százalékot is -, így ez kikerülhetetlen téma a szülésre készülés során. Fontos arról beszélni, hogy miért és mikor szükséges mindenképp a műtét, illetve hogy hogyan zajlik, mire számíthat operáció esetén a kismama. Az érdeklődőknek ajánlom dúlatársam, Szőke Sarolta Császáros anyuka című oldalát, ahol rengeteg információt: szöveget, képanyagot és videót is találhatnak az érintett anyák.

Császár után milyen a felépülés, mire kell az édesanyáknak odafigyelniük?

A császármetszést követő első nap szokott a legnehezebb lenni, azután napról napra javul a helyzet. A műtét után 4-12 órával mindenkit felállítanak, amihez biztos, hogy segítségre lesz szükség. Az első napon a baba ellátása sem egyszerű – a legjobb, ha van valaki (férj, dúla), akinek a segítségére számítani lehet a mellre tételben és a baba körüli teendők ellátásában. A szoptatással kapcsolatos tévhit, hogy a császáros mamáknak nehezebben vagy csak később lesz tejük. A tejtermelést valójában a lepény leválását követő hormonális változások indítják be. A problémát sokkal inkább az okozza, hogy a műtéti úton született kisbabák általában később és ritkábban kerülnek mellre, mint hüvelyi úton érkezett társaik. Nagyon fontos, hogy a császáros kismama szakszerű szoptatási segítséget kapjon a kórházi tartózkodása alatt.

Általában a 4-7. napon szedik ki a varratokat, majd az első 2-3. hét után nagyjából megszűnnek a fájdalmak, és a 6. hét végére várható, hogy az anya élete visszatér a normál kerékvágásba. A gyermekágyas napokban tapasztalható fájdalmat szerencsére nem kell tűrni, többféle fájdalomcsillapító szer létezik, ami szoptatás mellett is szedhető. Segít a felépülésben, ha a kismama a műtét után mihamarabb felkel és mozog. A haskötőt használata is segíthet járkálás és emelés közben, és ügyelni kell a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre illetve a rostdús étkezésre.

A seb tisztán tartására is fontos, és amíg be nem gyógyul teljesen, nem szabad a babánál nehezebb dolgokat emelni. Hazaérkezve jó, ha van az első hetekben segítség, aki a házimunkát, a főzést elvégzi.  A császármetszés utáni felépülésről is szeretettel ajánlom a feljebb említett Császáros Anyuka oldalt ill. dúlatársam, Szőke Sarolta és gyógytornász férje által a témában írt könyvét.

Sok anyukát az tölt el félelemmel, hogy sokszor hallani, hogy “ha egyszer császár, mindig császár”. Mivel tudod biztatni ezeket az anyukákat?

Szerencsére ez nem feltétlenül igaz! Számít, hogy az előzetes császármetszés milyen indokkal történt. Ha ez az ok nem ismétlődik, akkor nagy esély van a természetes szülésre (erről bővebben itt olvashatsz). Több olyan édesanya szülését kísértem már, aki császármetszés után természetes hüvelyi úton szült (angolul rövidítése alapján VBAC-nek, magyaruk CSUSZ-nak, császármetszés utáni szülésnek is említik). Ebben az esetben különösen fontos a szülésre való felkészülés: az előző császáros szülésélmény feldolgozása, az információk gyűjtése és a szülés körülményeinek gondos megválasztása. Ehhez ajánlom az olvasók figyelmedbe a Dúla blog császármetszés utáni hüvelyi szülés témájú írásait, ill. az édesanyák által beküldött sikeres VBAC-szüléstörténeteket.

Olvass további cikkeket a császármetszésről a Dúla blogon! Iratkozz fel a Dúla blog hírlevelére!