Jó tíz évvel ezelőtt Magyarországon borotválás és beöntés nélkül el sem lehetett képzelni a kórházi szülést. Tizenegy évvel ezelőtt, Peti fiam születésekor én sem tudtam megúszni egyiket sem. Ma is emlékszem arra a vacak, tépő érzésre, amit az életlen borotva okozott a gátam tájékán.  A beöntés kevésbé kellemetlenként maradt meg az emlékezetemben. Arra emlékszem, hogy a meleg vizes beöntés gyorsította a kontrakciókat, és a magzatvizem is a wc-n ülve folyt el.

Az alternatív módszerek iránti igény elsőként ezt a két beavatkozást vette célba.  Manapság a borotválás és a beöntés is jó eséllyel elkerülhető, de még mindig vannak intézmények (és orvosok), akik ragaszkodnak hozzá. A WHO szülésről szóló ajánlásában a “fanszőrzet rutinszerű borotválását” és a “rutinszerű beöntést” a “nyilvánvalóan káros, vagy hatástalan, megszüntetendő beavatkozások” közé sorolta.

Borotválás

A borotválást a fertőzések elkerülése miatt vezették be. Gátmetszés vagy gátrepedés ellátásakor az orvos könnyebben hozzáfér az adott területhez, másrészt így higiénikusabb a gyermekágyi vérzéskor – hangzottak az érvek. Ezzel szemben a borotválás maga számtalan apró sebet és karcolást okoz a gát tájékán, a visszanövő szőrszálak pedig kellemetlen, viszkető érzést okoznak.

Ha olyan kórházat választasz, amelyben ragaszkodnak a borotváláshoz, vagy ha Te is így érzed jobban magad, érdemes otthon, még a szülés előtt  elvégezni a műveletet.

Beöntés

Úgyszintén higiéniai okokkal magyarázzák a szülés előtti beöntést. A kisbaba feje  a kibújáskor valóban kipréselhet egy kevés székletet  a végbélből, de emiatt nem kell aggódnod, ez a szülőszobán mindennapos jelenség. Csak emiatt nem érdemes ezt a beavatkozást elfogadni vagy kérni.

A Ingeborg Stadelmann holisztikus szemléletű német bába viszont arról ír könyvében (A bába válaszol, Katalizátor Kiadó, 2007), hogy az ő gyakorlatában  bizony gyakran előfordul a beöntés. Megfigyelése szerint a meleg vízzel végzett beöntés felélénkíti a bélmozgásokat, ami  a méh izomzatára áttevődve gyorsítja a vajúdás folyamatát. Kísértem már én is olyan anyát, aki maga kérte szülésznőjétől a beöntést, mert úgy érezte, ezzel pozitívan tudja befolyásolni vajúdása menetét.