Amikor a szülésre készülsz, az orvos személyének a kiválasztásán túl felmerülhet benned az is, hogy milyenek annak a kórháznak a vajúdást és szülést érintő szokásai, a gyermekágyas osztálya vagy a szoptatás támogatása, ahol szülni szeretnél? Pártolják-e a természetes szülést, tudsz-e első alkalommal is gátmetszés nélkül szülni? Kit vihetsz magaddal a szülőszobára? Mi történik a kisbabáddal, miután megszületett? Ezek mind nagyon fontos kérdések, és jó őket még a kórházválasztás előtt tisztázni. Magyarországon egyelőre csak Bababarát Kórházak vannak. A “bababarátság” azt jelenti, hogy a kórház dolgozói képzésen vesznek részt, ahol megtanulják, hogy hogyan támogassák jól az anya és a baba egységét és a szoptatást. A bababarát kórházban természetes az újszülött és az édesanya folyamatos együttléte, a 24 órás rooming-in. Emellett az édesanyákat megtanítják arra, hogyan tegyék mellre kisbabájukat, és hogyan szoptassanak igény szerint. Az anyabarát kórházi kezdeményezés arra fókuszál, hogy a vajúdás és a szülés az anya szempontjából a lehető legjobb legyen, hogy az anya méltósága sértetlen maradjon, hogy mindig tájékoztatást kapjon a vele és kisbabájával kapcsolatos helyzetről, és hogy a döntésekbe őt és párját mindig bevonják. Fontos az is, hogy mindez a speciális helyzetekben is érvényes, például ha koraszülött vagy beteg kisbaba érkezik. Amikor szülészetet választasz, fontos szempontok tehát, hogy milyen protokollokra, eljárásokra és szokásokra számíthatsz magaddal és a kisbabáddal kapcsolatosan? Ezeknek utána kell járni, tisztázni kell őket, hogy végül ne érjen csalódás a vajúdás és szülés óráiban vagy a gyermekágyas osztályon töltött napok alatt. Könnyebb dolguk van persze a fővárosi családoknak, akik több kórházból tudják kiválasztani a számukra minden szempontból legmegfelelőbbet. Dúlaként ugyanakkor több olyan édesanya szülését is volt szerencsém kísérni, akik több tíz, sőt több száz kilométernyi utazást is vállaltak azért, hogy a számukra legmegfelelőbb szülészetet választhassák. Anikó például Szegedről jött Budapestre, hogy kisbabája olyan körülmények között születhessen meg, amilyet ő maguknak elképzelt. Kattints ide, és olvasd el az ő történetüket!

A Születés Hete portálját böngészve akadtam rá egy 10 kérdésből álló lista, amely ugyancsak a szülészeti intézmény kiválasztásában segít. Az amerikai perinatális (szülés körüli) szakemberek által összeállított kérdések az anyák és a kisbabák szempontjait együttesen állítják a figyelem középpontjába, ezért is a címben az anya- és bababarát kitétel. (A cikk azóta sajnos már nem található meg a Születés Hete oldalán.) Nyomtasd ki és vidd magaddal ezt a 10 pontból álló listát! Szülészorvosod vagy a szülészet dolgozói válaszolni fognak a kérdéseidre. Írd fel a válaszokat, hogy azután otthon nyugodtan átbeszélhessétek a pároddal őket. Ha több szülészet is szóba jöhet, akkor a válaszok nagyban segíteni fognak a mérlegelésben, a végső döntés meghozatalában.

  1. Ki lehet velem a vajúdás és szülés alatt? Alapvető fontosságú, hogy eldönthesd, kik legyenek melletted vajúdás és szülés idején. Az apák jelenléte a szülőszobán kevés kivételtől eltekintve ma már általános. A dúla jelenlétére és segítségére azonban nem mindenhol van fogadókészség, ezért érdemes erre az orvosnál  vagy  a szülésznőnél rákérdezni.
  2. Mi történik egy normális vajúdás és szülés alatt önöknél? Kérdezd meg, hogy az adott intézményben milyen arányban alkalmaznak mesterséges szülésindítást, gátmetszést, illetve császármetszést. Azután is érdeklődj, hogy orvosod egy esetleges császármetszést követően lehetségesnek tartja-e a hüvelyi úton való szülést.
  3. Mennyire engedik érvényesülni a kulturális és hitbéli különbségeket? Ez a lista a sok nemzetiséget magába olvasztó Egyesült Államokban készült. Magyarországon is léteznek persze kulturális és hitbéli különbségek. Ha ezzel kapcsolatosan kérdésed vagy kérdésed van, beszéld meg előre orvosoddal és szülésznőddel, hogy tudnak-e támogatni ebben.
  4. Sétálhatok és mozoghatok a vajúdás alatt? Milyen szülési pozíciót ajánlanak? Az anya- és bababarát helyeken vajúdás és szülés alatt úgy mozoghatsz, ahogy neked jól esik. Kitolás idején sem kényszerítik az anyákat a hagyományos szülésvezetés által preferált kőmetsző pozícióba.
  5. Hogyan biztosítják az együttműködést az ápolók, az orvos és más szakember között, ha szükségessé válik? Nagyon fontos, hogy a vajúdás és szülés ideje alatt téged körülvevő szakszemélyzet (orvos, szülésznő, dúla) egymást ismerjék, illetve további segítőket tudjanak ajánlani, ha a későbbiekben bármilyen (pl. szoptatással kapcsolatos vagy pszichés) nehézséged adódik.
  6. Mi az eljárás önöknél egy szokványosan vajúdó nővel? Kérdezz rá bátran, hogy az adott intézményben melyek a leggyakrabban végzett orvosi beavatkozások. Az ezekről való gondolkodásban nagy segítségedre lehet egy dúla, illetve a WHO normális szülésre vonatkozó ajánlásai.
  7. Hogyan segítik elő, hogy az anyák olyan kényelmesen érezzék magukat, amennyire csak lehetséges? A gyógyszereken kívül milyen fájdalomcsillapítási módszereket alkalmaznak a vajúdás alatt? A dúla vagy a bába sokat tud tenni érted. Illóolajos borogatással, masszázzsal, vajúdási testhelyzetek és légzéstechnika ajánlásával a fájdalomérzet csökkenthető.
  8. Mi történik az egészséges babámmal a szülés után? A zavartalanságban és bőr-bőr kontaktusban együtt töltött első pár óra nagyon fontos a kisbaba és az édesanya kötődése szempontjából. Kérdezz rá, hogy a szülést követő “aranyóra” teljes egészében a tietek lehet-e, avagy fontosabbnak tartják a csecsemő öltöztetését, mérlegelését, “ellátását”. Ha esetleg császármetszésre kerülne sor, hogyan történik a baba szülés utáni ellátása? Édesapja rögtön kézbe veheti, dajkálhatja? Császármetszés után mikor kerülhet sor az első mellretételre?
  9. Mi történik, ha a babám koraszülött lesz vagy sajátos problémával születik? Az egyes intézmények különbözőképpen járnak el ebben a kérdésben is. Érdeklődd meg, hogy ebben a nem várt esetben van-e lehetőséged arra, hogy szülés után, vagy később a kórházi ellátás idején megszoptasd, vele lehess és gondozhasd?
  10. Hogyan segítenek azoknak az anyáknak, akik szoptatni szeretnének? Az ide vonatkozó kérdéseket a Bababarát Kórházaknál olvashatod.

A Dúla blog Facebook-os szülésfelkészítő csoportjában kérdeztem a csoporttagokat, hogy ők hogyan választottak kórházat, szülészetet maguknak. A válaszokat itt olvashatod:

Aszerint választottam, hogy hol van a nőgyógyászom. Orvos alapján döntöttem, nem kórház alapján. (Judit)

Csak is bababarát legyen, de ne csak papíron hanem tényleg! Legyen újszülött intenzív, ahol a kiválasztott orvos is dolgozik. (Évi)

Fontos volt számomra, hogy hol dolgozik a kiválasztott orvos, és az is, hogy közel legyen (Gödöllő – Budapest távolságot tettük meg), hogy azért időben beérjünk. (Eszti)

Orvos alapján választottunk kórházat. (Zsuzsanna)

Bababarát legyen. (Dóra)

Szintén orvos alapján. Az csak plusz jó, hogy 3 utcányira lakunk a kórháztól. (Csilla)

Nekem – bár meg vagyok elégedve az orvosaimmal és a kórházzal -, adott volt a cukorbetegségem miatt, hogy hol vállalnak. Nem minden orvos vállal magas kockázatú terhességet. (Zsófi)

Én nem választhattam bizonyos okok miatt, de teljesen meg voltam elégedve az adott kórház szülészetével és baba-mama osztályával. Ez a kórház szerencsére bababarát, és nem csak papíron. (Adrienn)

Orvos alapjan. (Gabi)

Bababarát kórház volt a fő szempont. (Zita)

Mivel volt már nőgyógyászom, ezért oda mentem, ahol a doki dolgozik. Ez volt a legfontosabb szempont. (Zsófia)

Jó, szimpatikus orvost kerestem (a régi dokim messze van az új lakhelyemtől) egy bababarát kórházban. (Gabriella)

Bababarát legyen. Szerencsére ott dolgozik a nőgyógyászom is. (Kincső)

Nekem fontos volt, hogy megválaszthassam a vajúdási pozíciót, hogy ne feltétlenül legyen gátmetszés és hogy bababarát kórház legyen. (Tünde)

Ez volt legközelebb és – elvileg – baba(mama)barát. Sajnos nem ezt tapasztaltam… (Eszter)

Legyen bababarát, de ne csak papíron. Ne legyen kötelező a fekve vajúdás, kitolás. Ne legyen rutin a gátmetszés, beöntés és társaik. Támogassák a szoptatást. A dokim kórházában ez nem volt meg, így kerestem másikat. (Rita)

Otthon szültem/szülhettem. Le se tudom írni, mennyi szempont miatt választottam ezt az utat. Ha kórházat kellett volna választanom, fő szempont az lett volna, hogy bababarát legyen, illetve hogy adjanak lehetőséget a háborítatlan szülésre, amennyire egy kórházi szülés keretei között ez lehetséges. (Szilvi)

Közelség, baráti ajánlások, a legkevésbé legyenek balkáni körülmények… Ma már nem ezeket a szempontokat venném figyelembe. (Orsolya)

Dokit választottam, hozzá járt a kórház. Eszembe se jutott, hogy máshol is lehetne… Most már egy kicsit informáltabb vagyok. (Margaréta)

Lehető “legalternatívabb” legyen a kórház hozzáállása a szüléshez, szoptatáshoz, babához (értsd ezalatt: ahogyan lennie kellene természetes módon… ), hogy megvalósulhasson egy viszonylagos háborítatlanság kórházi körülmények között. Meg persze, hogy bejöhessen dúla harmadikként. (Zsuzsa)

Ikreket vártam. Olyan kórházat kerestem, ahol van PIC (koraszülött intenzív részleg – a szerk.). Első babáim voltak, és prioritás volt a biztonság esetleges koraszülés esetén. De nem volt rá szükség. :-)Ha egy kisbabát vártam volna, akkor bababarát kórházat választottam volna. (Judit)

Orvost választottam, így jött a kórház, de hál’ Istennek jó a kórház. (Panna)

Bababarát legyen, ne legyenek ”rutin” beavatkozások (borotválás, beöntés…), két kísérő lehessen velem, lehessen szülésznőt fogadni orvos nélkül. (Márti)

Én is a doki “után” mentem. Eddig meg is vagyok elégedve, bár jövő hónapra várjuk a picit. Remélem, utána is jó lesz a véleményem az adott kórházról is. (Renáta)

Olvass még többet a bababarát kórházakról a Dúla blogon!

Iratkozz fel a hírlevélre!