Éreztél már olyat, hogy az esti lefekvéskor kellemetlen savanyú íz jelent meg a szájadban?  Vagy hogy a gyomrod a nyelőcsöved környékén kellemetlenül mar és ég? Ha igen, akkor ezzel a panasszal nem vagy egyedül – ezt egy, a kismamákat nagyon gyakran érintő testi érzet, a gyomorégés okozza.

Mit tehetsz gyomorégés ellen?

Hogyan alakul ki a várandósság alatti gyomorégés?

A várandósság idején a méhlepény progeszteron hormont termel. Várandósként a progeszteron lazító hatással bír  a szervezetedre, így ellazítja a gyomor és a nyelőcső határán lévő záróizmot, illetve lassítja a gyomor mozgását és az emésztést is. Ezek a változások együttesen okozhatják, hogy a gyomorsav a nyelőcsőbe kerül, és ott égő-kellemetlen érzést okoz. A másik indok az lehet, hogy a növekvő méh a gyomrodat felfelé tolja – ez önmagában is okozhat gyomorégést.

Meddig tart a gyomorégés?

Sokan a várandósság 4-5 hónapjától szenvednek a gyomorégéstől, de vannak, akik már az első trimesztertől kezdve érzik magukon a kellemetlen tüneteket. A harmadik trimeszterbe érkezve szinte majdnem minden kismama találkozik a gyomorégés jelenségével. A megkönnyebbülést a kisbaba világrajövetelekor jön el majd, de addig is sok mindent tehetsz ellene.

Mit tehetsz a gyomorégés ellen?

A következő tippek segítségedre lehetnek a gyomorégés kellemetlen tüneteinek enyhítésében:

  • Kerüld el az erősen fűszerezett és zsíros ételeket, a csokoládét, a citrusokat, az alkoholt és a kávét.
  • Egyél napjában többször keveset.
  • Lehetőleg ne egyél közvetlenül lefekvés előtt.
  • Ügyelj arra, hogy a napi folyadékmennyiséget ne csak az étkezésekkor, hanem a nap folyamán több kisebb részletben vedd magadhoz.
  • Rágcsálj el pár szem mandulát – ez segít a gyomorsav megkötésében.
  • Homeopátiás szerként a Iris versicolor használható. Az adagolásban kérd homeopata orvosod vagy patikus segítségét.
  • Ha éjjel kínoz a gyomorégés, használj több párnát is az alváshoz. A feltámasztott testhelyzetnek köszönhetően a gyomorsav kevésbé jut a nyelőcsövedbe.

 

A Dúla blog Facebook-os oldalának olvasói pedig ezeket tanácsolták: 

BRUTÁLIS gyomorégésem volt mindkét terhességem alatt! Kb. félidőben kezdődött és a szülés után azonnal vége volt. Ha éhes voltam, azért, ha meg ettem, hát azért égett… Pedig igyekeztem kerülni a zsíros, fűszeres ételeket. Kekszet nem rágcsáltam, bár olvastam, hogy az segít, mert fölöslegesen nem akartam szénhidrátot enni. A tej esett legjobban, jó hidegen. Na és a Rennie… azt befaltam egy pár dobozzal…:DDD

(Dia)

Nekem csak a Salvus gyógyvíz segített gyomorégés ellen. Bármilyen kellemetlen is az íze, de csak ez vált be…

(Kati)

Sok-sok víz és az alvás…

(Judit)

nekem is volt, nem annyira gyomorégés formában, inkább a mellkasomban éreztem (úgynevezett tűzmell) és meglepő módon nem akkor, amikor már igazán nagy volt a hasam, hanem az első harmadban, amikor elvileg még nem kellene mindennek “összetorlódnia” az ember belsejében… ahogy elkezdtem lenyugodni, megvoltak az ilyen-olyan tesztek, vizsgálatok, kb. a 20. héttől már sokkal jobban voltam… szóval a stressz kiiktatása nagyon sokat számított – legalábbis az én esetemben.

(Éva)

jéghideg cola :)

(Orsi)

Olvass még többet a várandósságról a Dúla blogon!

Iratkozz fel a Dúla bloghírlevelére!