Sokan vannak, akiknek tetszik a hordozás, látják azt is, hogy mennyire praktikus egy hordozott babával jönni-menni, de néhány kérdésben bizonytalanok, és ezért még nem mertek belevágni a dologba. Összegyűjtöttük azokat a kérdéseket, amelyeket a leggyakrabban fel szoktak tenni, amikor a hordozásról beszélgetünk. A bizonytalankodókat mindenképp bátorítjuk, hogy merjenek belevágni a hordozás nagyszerű kalandjába! Másfelől segíteni szeretnénk azokat a családokat is, akik kritikát, támadást kapnak a környezetüktől a hordozás miatt. Az alábbi gondolatok őket is magabiztosabbá tehetik, és segítenek megválaszolni a kétkedők kifogásait.

  1. Mikortól hordozhatom a kisbabámat? Hordozókendőben már a születés pillanatától kezdve lehet hordozni a babákat. Természetesen ügyelni kell a helyes pozícióra és a megtámasztásra.
  2. Naponta mennyi ideig hordozhatok? Nincs semmiféle időbeli korlátozás a hordozásra. Annyit érdemes hordozni, amennyi a gyermek és a mama igényeinek megfelel.
  3. Kap levegőt a hordozóban? A jó hordozóeszközben helyesen hordozott baba szorosan simul hordozójára, de mindketten megfelelően kapnak levegőt. A szorosság nem jelenti azt, hogy kellemetlen vagy fájdalmas lenne. Ha kényelmetlen a hordozás, akkor nem jó a hordozóeszköz, vagy nem megfelelően használják.
  4. Biztos, hogy jó a babának azon a szűk helyen? A kicsik hordozás közben is viselkedésükkel jelzik, hogy jól érzik magukat. Szeretik a hordozást. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a hordozott babák elégedettebbek, nyugodtabbak, kevesebbet sírnak és ritkábban fáj a hasuk is.
  5. Nem árt a hordozás a gyermek csípőjének? A jó hordozóeszköz és a helyes hordozás segíti a kicsik csípőfejlődését. Sőt a hordozással korrigálhatók a születéskori csípőproblémák: a kötött csípő, a csípődysplasia és a csípőficam is.
  6. Újszülöttet is lehet függőleges pozícióban hordozni? Igen lehet. Az, hogy a kisbaba függőlegesen van a hordozóeszközben, nem jelenti azt, hogy ülne. Ugyanis a jó hordozóeszköz megfelelően körülöleli és tartja a hátát, gerincét és a fejét is.
  7. Nem fogom elkényeztetni, ha hordozom? Vannak, akik attól tartanak, hogy túlságosan elkényeztetik gyermeküket, ha hordozzák, és a baba túlságosan hozzájuk nő. A gyermekek életük első pár hónapjában intenzíven igénylik a testközelséget. Ahogyan azonban egyre kíváncsibbak lesznek és megindul a mozgásfejlődésük (forognak, másznak, felülnek, felállnak, járnak stb.), egyre kevésbé igénylik a hordozást. Mivel a hordozás megalapozza a korai kötődést és segít a(z ős)bizalom kialakulásában, így a kicsik később nagyon önállóak lesznek, bátran vágnak neki a környezet felfedezésének, hisz tudják, biztonságban vannak.
  8. Nem árt a baba gerincének? Amennyiben a gyermek szorosan simul hordozójára, és a hordozóeszköz is kellően körülöleli és tartja a hátát, akkor a gerince megfelelően meg van támasztva. Nem javasolt olyan eszközök használata (pl. kenguru), amelyben a kisbaba gerince elferdülhet, a háta összecsuklik. Az arccal kifelé fordított hordozás során a kicsik gerince nem az ideális „gömbölyű” helyzetben van, hanem homorításra kényszerül, csípője sem a megfelelő pozícióban van. Ezért az arccal kifelé fordított hordozás nem ajánlott!
  9. Hány éves korig lehet hordozni? A hordozás felső korhatára általában 4-5 év. Természetesen minél nagyobb a gyermek, annál kevesebb ideig van a hordozóban. Addig hordozunk, amíg a gyermek ezt igényli, ill. amíg ez nem okoz extrém nagy megterhelést a hordozó személynek.
  10. Okozhat a hordozás hátproblémákat? Nagy súly huzamosabb ideig történő elöl hordozása okozhat hátproblémákat, megterhelő lehet a hordozó személy gerincének. Ezért is fontos, hogy elöl hordozni 5-7 kilós súlyig javasolt. Utána ajánlott a babát csípőn és háton hordozni. Csípőn hordozás esetén ügyelni kell arra, hogy az oldalakat váltogassuk. Háton hordozáskor ugyanolyan a helyzet, mintha egy azonos súlyú hátizsákot vinnénk. Csak az erőnlétünk szab határt.

+1 Mit csináljak, ha sír a baba, amikor felveszem a hordozóeszközbe vagy hordozás közben sír? Előfordul, hogy kell egy kis idő, amíg a baba és a mama is megszokja a hordozóeszközt és a hordozást. A gyakorlás azonban segít ezen: a szülők egyre magabiztosabbak, a kicsik egyre nyugodtabbak lesznek. Amikor sír a baba, célszerű kideríteni, miért teszi: esetleg melege van, éhes, szomjas, álmos vagy épp hemperegni, mozogni van kedve. Ha kielégítjük igényét és megnyugszik, újra jöhet a hordozás. Kezdetben érdemes akkor próbálkozni a hordozással, amikor nyugodt és kipihent a gyermek. Sokat segít az is, ha kimentek a természetbe! Nyugodtan induljatok el akár egy hosszabb sétára!

A babahordozás kényelmes és biztonságos

Akadhatnak olyan kérdések, amelyeket Anikó nem érintett a fenti összegfoglalóban. Ha maradtak még benned bizonytalanságok, kétségek, írd meg neki: http://hordoznijo.hu/rolam/ vagy meszaros.aniko@hordoznijo.hu.

Olvass még többet a babahordozásról a Dúla blogon!

Iratkozz fel a Dúla blog hírlevelére!