Rózsa Ibolya: Szoptatás: Tények és tévhitekA szoptatás körül rengeteg tévhit kering. Elég ha megnyitunk egy kismama fórumot mondjuk a Facebook-on, máris jönnek az egymásnak ellentmondó, szoptatással kapcsolatos kaotikus tanácsok. Rózsa Ibolya IBCLC szoptatási tanácsadó a munkája során nap mint nap találkozik ezzel a jelenséggel, jól ismeri a szoptatással kapcsolatos hiedelmeket, és most könyvet írt róla

Szoptatás: tények és tévhitek

címmel. A könyv elektronikus formában jelent meg, és bármilyen mobil eszközre letöltve olvasható. Nekem már megvan, gyakran lapozgatom, olvasgatom és használom dúlai munkám során. Jó szívvel ajánlom neked is, ha szoptatásra készülsz vagy már szoptatsz.

 

Hogyan jött az ötlet, hogy könyvet írj?

Sok évvel ezelőtt rendszeresen beszélgettem anyatársakkal egy babás fórumon, és természetesen a szoptatással kapcsolatos témák is szóba kerültek. Kezdő szoptatási tanácsadóként lelkesen segítettem nekik, a beszélgetések során pedig rengeteg tévhit került elő. Ekkor határoztam el, hogy összegyűjtöm a szoptatásról szóló tévhiteket és tényeket, majd pedig könyv formájában kiadom őket. A gyűjtésben a fórumozó mamák nagy segítségemre voltak, akárcsak később a szoptatási tanácsadó kollégák. A mai napig érkeznek hozzám újabb és újabb tévhitek.

Miért a digitális kiadás mellett döntöttél?

A könyv évek óta készen van, már csak az utolsó simítások hiányoztak ahhoz, hogy kiadható legyen, azonban időhiány miatt nem tudtam ezzel eleget foglalkozni. A nyomtatott formában történő kiadás egyébként is nehézkes. A magánkiadás sokba kerül, utána lassan térül meg, a kiadókkal pedig nehéz olyan szerződést kötni, hogy az író a befektetett munkájával arányos részesedést kapjon a haszonból.

Az idő múlásával a stílusom változott, már nem tetszettek azok a mondatok, amiket eredetileg leírtam. A teljes átdolgozásra nem volt időm, így emiatt is félretettem az anyagot.
A férjem biztatott, hogy haladjak a korral: az emberek ma már főleg az okostelefonjukat használják az interneten történő böngészésre és szeretik a hasznos alkalmazásokat. Azt mondta, ha átdolgozom az anyagot, ő kifejleszti a szoftvert hozzá. Így készült el a könyv okostelefonra és tabletra letölthető, könnyen áttekinthető, praktikusan használható alkalmazás – AppBook – formájában. Szoptatás közben is lehet olvasni.

Összesen hány tény és tévhit olvasható a könyvben?

Kezdésnek 120 tévhitet dolgoztam fel. Ettől több van a tarsolyomban, de akadnak köztük olyanok, amelyekhez legszívesebben csak annyit írnék tényként, hogy “ez egy jó nagy butaság”, mert képtelenség megmagyarázni, honnan ered, mi áll a hátterében. Ezeken még dolgoznom kell. Vannak még nagyon vicces és nagyon komoly tévhitek is, amelyekkel időről időre frissíteni fogom az alkalmazást. Az is jó ebben a digitális kiadásban, hogy ingyenesen lehet kiegészíteni az újabb anyaggal az egyszer megvásárolt könyvet.

Miért él ennyi szoptatással kapcsolatos tévhit a köztudatban?

Ezek egy része babonaság, más részük pedig különböző kultúrkörökből eredő hiedelem. De a legtöbb tévhit olyan szoptatási kérdés, amit egyszerűen csak rosszul tudnak az emberek és a helytelen információ terjedt el.
Sok olyan tévhit van, amely logikus okfejtésnek tűnik – például az, hogy a szoptatások között várni kell, hogy megteljen a mell -, csak éppen az emberi szervezet másképp működik. A könyvem abban is segít, hogy az emögött rejlő élettani folyamatokat megértse az olvasó.
Ezen kívül a civilizáció is okolható a tévhitek egy részéért: sikerült annyira tudományossá és medikalizálttá tenni a szoptatást és a gyermekgondozást, hogy elfelejtjük használni az ösztöneinket: az órának és a mérlegnek hiszünk a kisbaba helyett.

Milyen témák szerepelnek a könyvben?

Szoptatás: tények és tévhitekMinden fejezet egy nagyobb témát ölel fel. Jelenleg a következő fejezetek találhatóak a könyvben:

  • Felkészülés, szülés, első napok
  • Szoptatás, kereslet-kínálat, fejés
  • Kevés a tej
  • Víz, tea, pótlás
  • Cumi, cumisüveg
  • Alvás, éjszakai szoptatás
  • Seb, fájdalom, mellgyulladás
  • Szoptatás betegség esetén
  • Hozzátáplálás, elválasztódás, elválasztás
  • Anyai táplálkozás, életmód

Az egyes tévhitekkel szembeállítottam a valós, kutatási eredményeken és tapasztalatokon alapuló tényeket. Igyekeztem közvetlenül szólni az olvasóimhoz, ugyanakkor kellő komolysággal fordulni a téma felé. Szoptatási szaktanácsadóként minden nap találkozom ezekkel a kérdésekkel, és tudom, hogy az anyák vergődnek az egymásnak ellentmondó tanácsok között. A könyv végén található szakirodalom listával is igyekeztem jelezni, hogy az általam leírt információk hitelesek és megbízhatóak. Minden egyes oldal egy mini tanácsadásnak tekinthető.

Lesz-e folytatása a Szoptatás: Tények és tévhitek könyvnek?

Ezt a könyvet rendszeresen ki fogom egészíteni újabb tévhitekkel, újabb fejezetekkel. Készülőben van a tragikomikus tévhiteket feldolgozó fejezet. A frissítés mindig ingyenes lesz azok számára, akik egyszer már megvásárolták az alkalmazást. Rengeteg tervem van még. Újabb alkalmazást is szeretnék a közeljövőben kiadni, de nem zárkózom el a nyomtatott formában történő könyv megjelentetésétől sem, amennyiben megfelelő feltételekkel lesz rá lehetőség.

Jöttek-e már visszajelzések az olvasóktól?

Igen, az eddigiek pozitívak, úgy tűnik, az olvasóknak tetszik a könyv, tetszik az alkalmazás. A Google Play áruházban ötcsillagosra értékelték és egy kedves szöveges visszajelzés is érkezett. Remélem, még több szöveges értékelés fut majd be az AppStore-ba és a Play áruházba. Fontos a visszajelzés számomra és az érdeklődő vásárlók számára is.

Tények és tévhitek a szoptatásról

A szoptatással több Dúla blog írás is foglalkozik. Kattints ide, és olvasd el őket!

Iratkozz fel a Dúla blog hírlevelére!