Az utóbbi időben több olyan kérdést is kaptam, hogy milyen könyveket ajánlanék elolvasásra várandósságról, szülésről-születésről és a kisbabákról. Van már ennek a Dúla blogon helye: “könyv” címke alatt bal oldalon középtájt, de most további olvasnivalóval is kiegészítem az eddigieket. Ha neked is van kedvenc könyved, ami nem szerepel itt, akkor kérlek írd meg kommentben a bejegyzés alatt.

Mit olvassál a szülésre készülve?Várandósságról és a szülésre készülve:

  • Ingeborg Stadelmann: A bába válaszol (Katalizátor Könyvkiadó) – ahogy az alcímében is áll: “Természetes kísérés a várandósság, a szülés, a gyermekágy és a szoptatás idején gyógynövényekkel, homeopátiás gyógyszerekkel és illóolajokkal.” Régi nagy kedvencem, szerintem alapmű. Stadelmann hatalmas tudású és nagy tapasztalattal rendelkező bába, és könyvéből szinte minden kérdésedre választ kaphatsz.
  • Debra Pascali-Bonaro, Elizabeth Davis: Orgazmikus szülés – Útmutató a biztonságos, élvezetes és örömteli szülésélményhez (Jaffa Kiadó). Talán most sokan felkapod a fejedet, hogy miért is kell egy szülés orgazmikus legyen, hogy ez már túlzás, de mégis nagyon jó szívvel ajánlom a két nagyszerű szerző könyvét. Debra az Észak-Amerikai Dúlák Szövetségének társelnöke, Elizabeth Davis pedig világszerte ismert és elismert bába. Tanításukkal, történeteikkel arra biztatnak minden várandós nőt, hogy a szép szülésélményhez magukban találják meg a szükséges önbizalmat és belső bölcsességet. A könyv gyakorlati segítséget, ismereteket és tanácsokat nyújt a várandósság hónapjairól, a vajúdásról és a szülésről, majd szép szüléstörténetekből is átnyújt egy csokorra valót.
  • Ina May Gaskin: Útmutató szüléshez (Jaffa Kiadó). Ina May is világszerte híres bába, akinek amerikai farmján sok száz baba látta meg a világot. A természetes szülés híveként ezzel a mondattal kezdi írását: “Óriási lélektani előnyt jelent olyan nőnek lenni, akinek pozitív élménye van a szüléssel kapcsolatban.” Rengeteg otthonszüléses és születésházban történt szülés történetét gyűjtötte össze könyvében, majd ezek után azt is elmagyarázza, milyen elvek mentén dolgoztak, és hogy hogyan kísértek ennyi szép és háborítatlan szülést. Nagyon érdemes a szülésre készülve ezt a könyvet is elolvasni, még akkor is, ha a magyar szülészeti realitás ettől némiképp eltér…
  • Noll Andrea Nandu: Vajúdástámogatás mindenkinek – Természetes szüléskönnyítő technikák. gyógyszermentes fájdalomcsillapítás, hatékony, értő és érző szüléskísérés a gyakorlatban (Jaffa Kiadó). Ebből az igen részletes és tartalmas könyvből mindent megtudhatsz a vajúdásról és szülésről. Nandu szülés körüli gondoskodása a “holisztikus, nőközpontú bábai modell” szemléletét tükrözi, és a természetes vajúdáshoz és szüléshez segíthet   hozzá. Nem kell képzett segítőnek, szülésznőnek vagy dúlának lenni ahhoz, hogy valaki a könyvben alkalmazott trükköket és technikákat elsajátítsa és alkalmazza. Apák, szülésre elkísérő barátnők  is haszonnal forgathatják a sok-sok képet és gyakorlati tanácsot tartalmazó kötetet.

A kisbaba megismeréséhez és a kötődő nevelésről:

  • Marshall H. Klaus és Phyllis H. Klaus: A csodálatos újszülött (Jaffa Kiadó). Ez a könyv is nagy kedvencem, telis-tele fontos tényekkel és kedves-megható csecsemőfotóval. Egyszer már írtam róla, ezt ide kattintva olvashatod el.
  • Nyitrai Erika: Az érintés hatalma (Kulcslyuk Kiadó). Fantasztikus könyv az emberi kapcsolatok egyik alapvető szükségletéről. Érintésre szomjazunk már magzati korunkban, a megszületésünkkor, csecsemőkorunkban, kisgyermekként, kamaszként, felnőttként és idősödve is. Ha a gyermek élete korai szakaszában megkapja a szeretetnyilvánításnak ezen formáját, kiegyensúlyozottabb, egészségesebb lesz későbbi élete. Bagdy Emőke írt bevezetőt a könyvhöz: “Különleges könyvet tart a kezében a tisztelt olvasó – ezeken az oldalakon az érintés csodáival találkozhat. A tudományos kutatásoknak köszönhetjük a ráeszmélést: az emberi érintés teremtő és életben tartó szükségletünk, olyan, akár a lélegzetvétel. Adás és kapás kölcsönössége rejlik minden érintésben, azt nyered vissza rögvest, amit te nyújtottál másnak. Például erősíted az immunrendszerét, de a magadét is, örömhormon-termelést indítasz a másikban, de magadban is. Hát ne tekintsük ezt csodálatosnak?”
  • Jean Liedloff: Az elveszett boldogság nyomában (Kétezeregy Kiadó). Az amerikai pszichológusnő a ’70-es években Venezuelában járt, ahol megismerte a külvilágtól elzártan elő törzset, a jekánákat. Annyira megragadta, amit látott, hogy két és fél évig ott is maradt, és az indiánokkal élt. A velük töltött hónapok során egyre inkább az kezdi érdekelni, hogy mi az oka annak, hogy ennek a törzsnek a tagjai annyival boldogabbak nálunk, civilizált embereknél. Végül arra jött rá, hogy az indiánok boldogabb életének kulcsa a csecsemőkkel és a gyermekekkel való bánásmód. Az indiánok a gyerekek eredeti szükségleteit követik, azokat az igényeket, amelyeket a csecsemő magával hozott az anyaméhből. A gyermeket mindenhova magukkal viszik, ott van, ahol az élet zajlik, és folyamatosan karban, illetve hordozókendőben tartják. Az újszülöttet nem hagyják egyedül akár alszik, akár ébren van, és legfőképp akkor nem, ha sír. A csecsemő, majd később a kisgyermek is az édesanyával, az édesapával, a nagymamával, testvéreivel van nappal, éjjel pedig az anya mellett alszik. Ha kisbabádnak meg akarod adni a kötődő nevelés minden előnyét, érdemes ezt a könyvet elolvasni, és a jekánától tanulni.

Szoptatásról:

  • Márta Guóth-Gumberger és Elizabeth Hormann: Szoptatás – Tanácsok és gyakorlati segítségnyújtás a szoptatás egész ideje alatt (Sanoma Budapest Kiadó Rt.) Harmadik kisfiam születése előtt jelent meg ez a szoptatást segítő és támogató könyv.  Érdemes már szülés előtt beszerezni vagy kikölcsönözni, és a várandósság alatt többször is végigolvasni. A szoptatási ismeretek mellett a születés utáni első órákról, a babahordozásról , a kisbabák sírásáról és viselkedéséről is sok mindent megtudhatunk belőle. “Nagyszerű művet tart a kezében a tisztelt olvasó. Gyakorlati segítséget és útmutatást az örömteli szoptatáshoz, szerető együttérzést, erőt és hitet talál a nehéz helyzetek elviseléséhez ebben a könyvben. Az emberiség évezredes szoptatási tapasztalatait és a tudományos kutatások legújabb eredményeit egyesítik a szerzők, kedves közérthető formában, sok-sok képpel illusztrálva.”  – írja bevezetőjében dr. Sarlai Katalin, neonatológus gyermekgyógyász és IBCLC szoptatási tanácsadó.
  • Ina May Gaskin: Útmutató szoptatáshoz (Jaffa Kiadó). Az Útmutató szüléshez című könyv “párjában” Ina May szoptatással kapcsolatos gyakorlati ismereteit osztja meg velünk. Olvashatsz benne a szoptatás élettanáról, lelki kérdéseiről, a szoptatás anya-gyermek kapcsolatban kiemelkedően fontos szerepéről és a korai kötődésről is. Külön értéke a könyvnek, hogy a végén található függelékben részletes listát találhatsz a szoptatás alatt szedhető és kerülendő gyógyszerekről, illetve a szoptató anya esetlegesen előforduló betegségének szoptatásra gyakorolt hatásairól.

Olvass még többet a várandósságról és szülésről a Dúla blogon!

Iratkozz fel a Dúla blog hírlevelére!