A BabaPatika októberi számának Stresszkezelés sorozatában jelent meg a következő beszélgetés A kismamamasszázsról, mert az érintés létszükséglet címmel. A kismamamasszázsról, ennek technikájáról és jótékony hatásáról kérdeztek, én pedig örömmel válaszoltam.

KismamamasszázsA kismamák számára kiemelkedően fontos a minőségi, értő kezektől származó érintés. A kismamamasszázzsal felfrissülhet a fáradt test, kisimulnak az arc izmai, és az idegrendszer is nyugalomban megpihenhet. Alkalmazásával nagyban csökkenhető a stressz, és a szorongás, mérsékelhető a derék, a hát és a nyaki fájdalmak, könnyebben megtalálja a várandós nő belső stabilitását, és nem utolsó sorban a babának is hasznos. A terápiás hatással bíró minőségi illóolajok pedig támogatják a folyamatot. Lénárd Orsi kismamamasszőrrel beszélgettünk erről a szép hivatásról.

Mióta foglalkozol kismamamasszázzsal?

2010 óta dolgozom kismama masszőrként is, ekkor végeztem el a Thai Masszőrök Magyarországi Egyesületének a képzését. Az elmúlt évek alatt sok-sok várandós édesanyát masszíroztam meg.  Vannak olyanok is, akik szülés után, a gyermekágyas időszak leteltével is visszajárnak hozzám a kisbabával együtt.

A piciket persze nem masszírozom, de szívesen megmutatom a babamasszázs fogásait, hogy ezt azután otthon az édesanyja végezze a kicsi örömére. A kismamamasszázs jól kiegészíti a szülésfelkészítői és dúlai tevékenységemet is.

Mit szeretsz a kismamamasszázsban?

Szeretem az érintés erejét, az illóolajak illatát, a masszázs lágyságát, és azt, hogy a masszázs által nyugalomhoz és belső békéhez juthatnak a kismamák. Segít nekik az ellazulásban, a befelé figyelésben, a kikapcsolódásban – ezek mind olyan dolgok, amikre a babavárás során nagy szükségük van. Szeretek a várandósokkal a masszázs után kicsit beszélgetni is. Mindig akad olyan kérdésük vagy megbeszélnivalójuk, amit szívesen osztanak meg velem.

Miért tartod fontosnak a kismamák masszírozását?

Az érintés végig kíséri az életünket, és a várandóság időszakában pedig kiemelten fontos. Ahogy megérintek, masszírozok egy kismamát, oxytocin, a szeretet és kötődés hormonja szabadul fel, és hat rá és a kisbabájára is. A kismama masszázs mindig lassú, simító mozdulatokból áll, ami megnyugtató, ellazító, ugyanakkor segít az érintett testtájaknak, hogy jobban viseljék a megnövekedett terhelést.

Milyen technikákat alkalmazol a kismamamasszázs során? 

A thai kismamamasszázst tanultam és alkalmazom. Ez olyan hagyományos thai masszázselemekből áll, amelyek kismamáknál is nagy biztonsággal alkalmazhatók. A hagyományos masszázstechnikákkal szemben a kismama masszázsban nincsenek erőteljes nyomó vagy nyújtó elemek. Illóolajokat használok, és lágy mozdulatokkal masszírozom át szinte az egész testet. Talpat ilyenkor nem masszírozunk, és a derék környékén is óvatosan kell eljárni, mert olyan reflexpontok vannak a két területen, amiket a várandósság alatt kerülni kell. A távol-keleti masszázsszemlélet szerint nem az izomzat megdolgozása az elsődleges cél, sokkal inkább a kismama energiáinak aktivizálása és testének felfrissítése. A thai masszázs ún. energiavonalakat használ – ezek mentén, ezeket stimulálva masszírozom át a várandósokat.

Hogyan kell elképzelni, mi történik pontosan a kismamamasszázs során?

A tahi masszázs hagyományosan földön zajlik. A kismamákat oldalukon fekve, illetve ülésben lehet ilyenkor masszírozni. A hát teljes egészét oldalt fekvésben, míg a nyak-váll-lapocka leginkább megterhelt részeit ülve érem el igazán jól. A lábak masszírozása egy kényelmes fotelben történik.

Van-e a kismamamasszázsnak ellenjavallata?

Az első 12 hétben nem végzünk kismama masszázst. Ezután viszont egészen a szülésig és azon is túl biztonságos és jó módja a kikapcsolódásnak, feltöltődésnek és ellazulásnak. A másik lehetséges ellenjavallat, ha orvosi indok miatt nem masszírozható egy várandós mama, de ez igen ritkán szokott előfordulni.

A nap bármely szakában lehet masszírozni a kismamát?

A kismama masszázs nincs napszakhoz kötve. Van, aki reggel szeret jönni, hogy jól induljon a napja, míg mások délután vagy este, levezetésképp érkeznek hozzám. Van, aki havi 1-2 alkalommal, míg mások heti rendszerességgel jönnek.

Milyen jótékony hatásai van a masszázsnak a kismamára és a babára?

A kismama masszázs enyhíti és oldja a stressz okozta tüneteket, a nyak-, hát- és derékfájást. Segít abban, hogy az anyák könnyebben ellazuljanak, pihenjenek a masszázs alatt és azután otthon is. Emellett frissítően is hat: megszünteti a testi-lelki feszültséget és a fáradtságot. A növekvő pocak terhe miatt átrendeződik, másképp terhelődik a törzs izomzata, ami egyeseknél derék- és hátfájással jár. Ezeken a tüneteken is segít a masszírozás. A kézfej ujjait és a lábfejet átmasszírozva pedig csökken a meleg hónapokban gyakrabban jelentkező kellemetlen tünet, a vizesedés. A babákra ha áttételesen is, de jótékonyan hat a masszírozás. Ők is szeretik és élvezik. Általában felélénkülnek, mocorognak, ami annak a jele, hogy jól vannak. A mamájuk nyugalma, kipihentsége rájuk is jótékonyan hat. A kismama masszázs azért is jó, mert a 60 perces ellazult állapot arra is nagyon alkalmas, hogy a várandósok befelé, a kisbabájuk felé figyeljenek, vele zavartalan körülmények között kapcsolódjanak.

Mivel masszírozol és miért? 

Az illóolajok közül többféle is biztonságosan és jó hatással alkalmazható a kilenc hónap alatt.  Ilyen például a citrusfélékből, az orvosi levendulából vagy a kamillából nyert olaj vagy ezek keveréke. Csak és kizárólag bevizsgált kemotípusú, terápiás hatású illóolajokkal dolgozom, hiszen csak ezeknek a minőségi illóolajoknak van az aromaterápiában is ismert hatása, csak ezek azok az olajok, amelyek biztonsággal alkalmazhatóak a kismamák és később a babáknál. Bázisolajként mandula-, barackmag- vagy búzacsíraolajat használhatunk. Vannak készen megvásárolható masszázsolaj-keverékek is – ilyenkor arra kell ügyelni, hogy olyat válasszunk, ami kismamák esetében is alkalmazható.

Kattints ide, és hívj, ha szeretnéd kipróbálni a kismamamasszázs nyugtató, kényeztető és ellazító hatását!

Szeretettel várlak!

Iratkozz fel a Dúla blog hírlevelére!