A megszületés utáni időszakot negyedik trimeszternek is szokták nevezni. Ekkor az újszülöttnek szüksége van körülbelül még 3 hónapra, amíg átáll a méhen belüli életről a méhen kívülire. Ebben is óriási segítséget nyújt a babahordozás a családok számára. Segít a szoptatásban, a nem szoptató anyukák és az apák szülői kompetenciájának kialakulásában és erősödésében, biztonságot és testközelséget a babának, a szoptatástól függetlenül pedig szabadságot ad a mamának és papának a mindennapi teendőkben. Nagyobbacska babák esetében is számtalan előnye van a hordozásnak. Erről beszélgettem Dani-Pataki Bernadett hordozási tanácsadóval.

Hordozás újszülött kortól kezdve

Miért kezdted el hordozni a kisfiad?

Őszintén szólva már nem is emlékszem igazán, hogy hogyan kezdődött az egész. Valahogy magától értetődő volt ez számomra. Még várandósan nézegettem a hordozós tanfolyamokat, de konkrét elképzelésem nem volt. A végső lökést talán az adta, amikor az unokanővéremtől a rengeteg babaruha mellé kölcsön kaptam egy rugalmas kendőt. Csak sitty-sutty megmutatta hogyan kell megkötni. Aztán amikor Marcival hazajöttünk a kórházból pár napra rá, ki is próbáltam és nagyszerű volt!

Egy új dimenzió nyílt meg előttem. Fantasztikus sikerélmény és szuperség érzése vett rajtam erőt, és úgy gondoltam akkor, hogy innentől kezdve nincs lehetetlen. Azt éreztem, hogy az életem így ott tud folytatódni, ahol a szülés előtt abbahagytam. Aztán pár hónap múlva elmentem egy hordozási tanácsadóhoz, akinél kipróbáltam egy szövött kendőt és megjött az AHA! élményem. Onnantól tudtam, hogy jó volt ez a rugalmas kendő, de ha újra kezdhetném akkor csak szövött kendőt használnék. Esztivel már így is tettem.

Miben segített neked a legtöbbet a hordozás Marcinál és most Esztinél?

Marci idejében kezdett egyre ismertebbé válni a babahordozás, én mégis alig láttam hordozó embert arra amerre jártam. Akkoriban még különlegesnek éreztem magam, sokan megnéztek és furcsa megjegyzéseket tettek. Jó értelemben valami másnak éreztem magam, ami jót tett az önértékelésemnek. Segített egy másfajta gondolkodásmód kialakításában – mintha az agyamban új idegpályák jöttek volna létre, hogy nem volt minta, akiről másolhattam volna a gyermekgondozást. Hogyan oldjam meg a szoptatást nyilvános helyen, a gyors le- és felvételt, a kötésjavítást az utcán, a peluscserét a padon vagy füvön, az itatás és etetést a hátamon, az öltözködést, sapkahúzást. Szerencsére ezekre a helyzetekre már van minta, az internet, a Facebook, a hordozós klubok ebben sokat segítenek.

Esztinél már mindez mondhatni rutinból ment, sőt. Sokkal bátrabb, bevállalósabb és lazább lettem. Ha van az embernek egy nagyobb gyermek mellé egy kicsi is, akkor sincs megállás, mert a naggyal menni kell oviba, játszótérre, boltba, főzni is kell, intézkedni vagy csak úgy. Az élet folytatódik és helyt kell állni. Nap mint nap újabb és nagyobb határokat feszegetek vele, mint például buszon kanyarban batyut kötni (javaslom senki ne ezzel kezdje).

Kiknek és miért ajánlod a hordozást?

Természetesen mindenkinek ajánlom! Leendő és már gyakorló anyukáknak, apukáknak, nagyszülőknek, rokonoknak. Egy új, addiktív közelség élményt ad a mai elidegenedő világban. Így hogy a második gyermekemet is végig – most már egy teljesen más tudatossággal hordoztam – bizton állíthatom, hogy rengeteget tanulunk általa a babánkról, magunkról, a képességeinkről, a kompetenciánkról, a tűréshatárunkról, az elengedés folyamatáról.

Mikortól köthetik magukra először a szülők az újszülött babát? Milyen eszközt érdemes választani az újszülött babának?

Hordozás már az újszülött babának isA babákat már újszülött kortól lehet hordozni. Erre alkalmas például egy karikás kendő, amelyet a hordozós kor végéig nagyon jól ki tudunk használni. Eleinte elől- vagy csípőn hordozva, aztán ahogy nő a babánk és egyre súlyosabb lesz már csak egyre rövidebb időkre tudjuk felvenni őt a csípőnkre. Leginkább egy-egy rövidebb útra, vagy szoptatni, vagy amíg levisszük a kocsiba, vagy onnan haza. Akkor is úgy, hogy rendszeresen oldalt váltunk az egyenletes terhelés miatt. Sokan szeretik a rugalmas kendőket. Könnyen előkészíthető, megköthető, garantált a sikerélmény, azonban mégis érdemes vigyázni vele. Lehetőleg új és minőségi kendőt használjunk, hogy biztosan tartson és ne legyen kinyúlva. Ne feledjük azt sem, hogy a rugalmas kendőt csak pár hónapig nyúzhatjuk, maximum míg 5-6 kg nem lesz a babánk. Utána már megnyúlhat az anyag és a babóca erősen rugózni kezd benne. Ez már egy jel a sok közül arra, hogy ideje eszközt váltanunk. Akkor is, ha már elmúlt négy hónapos, vagy elérte a maximum 7 kg-ot. Rugalmas kendővel pedig nem hordozunk háton vagy csípőn.

Talán a legjobb választás a hosszú szövött kendő. Ezzel akár újszülött kortól hordozhatunk elől, csípőn és a hátunkon is. Ha úgy döntünk, hogy újszülöttünket elől hordozzuk, a későbbiekben, ha már elérte babánk a maximum 7 kg-ot, vagy a 4 hónapos kort akkor eszközcsere nélkül tudunk váltani a háti hordozásra a saját egészségünk és babánk igényéből fakadóan. Ez az eszköz a legsokoldalúbb és a legpraktikusabb az összes hordozóeszköz közül. Mindig jó lesz a mérete, mindig az optimális lábtartást fogja adni – ha a megfelelő kötéssel jól tudjuk megkötni -, mindig a lehető legbiztonságosabban fogja körülölelni a babánkat. Ha egy ilyen eszközre ruházunk be, az egy igencsak értékálló döntés lesz. Ebben az esetben a különböző kötéseket meg kell mindenképp tanulni.

Milyen eszközt válasszanak a későbbi időszakra a szülők?

Ha nagyon ódzkodik valaki a hosszú szövött kendő használatától, akkor stabil ülni tudástól szoktam ajánlani a mei tai-t vagy a félcsatos hordozót. Villámgyorsan felvehető, kényelmes, praktikus. Erről tudni kell, hogy akkora terpeszszélességet ad, mint a hordozó személy háta. Amit ha jól végiggondolunk, ahány ember, annyi féle. Fontos hogy olyan darabot válasszunk, amely mindenhol állítható. Vagyis mindig a babánk méretére tudjuk állítani az eszköz terpesz szélességét és magasságát.

Amint önállóan elkezdett járni gyermekünk, válthatunk csatos hordozóra. Itt is jó tanács, hogy válasszunk mindenhol állítható, kendőből készített darabot, amíg még a standard méretű hordozó jó a babánkra. Jobban körülöleli őt, kényelmesebb is. Amint kinövi és váltanunk kell toddler vagy aztán preschool méretre, érdemes inkább sávolyos hordozót választanunk, jobban ellenáll a nagy testsúlyból fakadó igénybevételnek.

“Hard core” hordozóknak szoktam mesélni a podegiről, stabil járni tudó babák szüleinek meg az onburól. Más eszköz, más technika, más élmény, más érzés. Érdemes kipróbálni, már csak játékból is. Ennyivel is gazdagabbak leszünk!

Mit kerüljenek a hordozóeszköz vásárlás előtt álló családok?

Különböző összetételű hordozókendőkSemmiféle képpen ne vásároljanak ajánlásra. Például a barátnőmnek/unokatestvéremnek X vagy Y típusú formázott hordozó bevált, akkor az nekünk is jó lesz! Vagy “A Facebookon azt írták, hogy ez vagy az a márka csúcs szuper, “álomporos”, és utána is néztem, a forgalmazó vagy a márka oldalán, hogy 0-3 éves korig használható. Újszülött szűkítő is van hozzá, akkor ez nekünk is biztosan jó lesz.” Nem, sajnos ez nem így van. Próba nélkül sose vásároljunk formázott hordozót! A próba pedig minimum aktív egy hetes hordozást jelent. Ne sajnáljuk rá az időt, menjünk el egy vagy több hordozós klubba, kérjünk segítséget egy hordozási tanácsadótól! Próbáljuk fel a már előre kinézett darabot, hogy valóban kényelmes-e és hogy a babánknak is megfelelő-e. Emellett hallgassuk meg a hordozási tanácsadó véleményét, ő jó szívvel és a legjobb tudásával segít megtalálni számunkra a legmegfelelőbb eszközt. Azon kívül tényleg nagyon olcsón lehet bérelni hordozót. Használjuk ezt ki! A pénztárcánk és mi is hálásak leszünk azért, hogy számunkra is valóban kényelmes, a babánk számára pedig anatómiailag legmegfelelőbb hordozót találjuk meg.

Ne vásároljunk használt hordozót olyan embertől, akit nem tudunk leinformálni. Nem tudjuk hogy hogyan bánt a hordozóval, hanyadik tulajdonosa, hány gyereket szolgált már ki a hordozó. Ez mind-mind rizikófaktor, mert a hordozók is – mint minden más eszköz – amortizálódik. A mi gyermekünk is megérdemli a biztonságos hordozóeszközt.

Meddig lehet hordozni?

Ha jobban belegondolunk a hordozás addig tart, amíg a gyermekünk felkéredzkedik. Amint megtanul járni úgyis egyre kevesebb időt fog a hátunkon vagy a csípőnkön tölteni mert rájön, hogy ő menni akar, meg amúgy is hagyjuk őt békén – gondolja ő – mert sok a dolga, annyira izgalmas a világ és a lábait is erősítenie kell. Aztán elfárad, nem bírja az iramot, a távolságot és már jönne a karjainkba – nem pedig a babakocsiba. Ekkor vegyük a hátunkra. Ott nekünk is könnyebb és ő is jobban kilát.

Aztán persze van, hogy mi akarunk haladni. Intézkednünk kell, haza-, időre- vagy boltba menni, nem mindig csak az egyet előre kettőt hátra sétálás a cél. Rengeteg helyen és helyzetben egy babakocsival ellehetetlenül az ember. Vagy egyszerűen szeretnénk sportolni, túrázni. Nyaraláskor még cipeljük a babakocsit is? Felesleges. Egy plusz kendővel egyszerre megoldjuk a pelenkázót, ha peluscsere szükséges, a plédet ha le kell ültetni valahová, a takarót, ha elalszik vagy ha fázunk, és a babakocsit is, ha éppen sétálunk!

Mennyivel tud többet nyújtani egy hordozási tanácsadó, hiszen az internetről is meg lehet tanulni hordozni?

Az interneten sajnos rengeteg az egymásnak ellentmondó információ a hordozással kapcsolatban és nagyon nehéz kiszűrni a jó információkat a rosszak közül. Ugyan ez a helyzet az oktatóvideókkal kapcsolatban is. A legtöbbször vagy nem beszélnek a videókon, vagy olyan nyelven beszélnek amit nem értünk pontosan, vagy feliratozva van. Ilyenkor vagy a beszédre/feliratra figyelünk, vagy a kötésre. Ez kezdőként nem megy, garantált a kudarcélmény. Kulcsdolgokat nem árulnak el, nem mutatják meg, vagy az ő babájuk egyszerűen már nagyobb, máshogyan viselkedik mint a miénk.

Ennek folyományaként sok olyan anyukával találkoztam, aki hordoz ugyan, de bizonytalan. Lefényképezi a kötését, feltölti a tematikus Facebook csoportba ahol aztán vagy nagyon megdicsérik és ez szuper, vagy nagyon lehordják és ez nagyon szomorú, hiszen ezzel a saját kompetenciájában ingatják meg. Abban biztosak lehetünk, hogy minden szülő a legjobbak akarja a gyermekének. Emellett ha valaki ráadásul úgy dönt, hogy hordoz is, de bizonytalan, és egy rossz napon, egy rossz fénykép alapján kap egy rossz kritikát vagy tanácsot, akkor szinte borítékolható a kudarc.

Vagy a másik tipikus probléma, hogy a már fél éves – vagy annál is nagyobb – babáját még mindig elől hordozza, mert nem tudja a hátára tenni. Mindezt azért, mert vagy nem ismeri a technikát, vagy annyira félti, hogy nem tudja elengedni őt. Nehéz helyzet.

Emellett nagyon sok babát látni nem megfelelő formázott hordozóban. Vagy túl nagy még a babának akár a body magassága, vagy a szélessége, vagy már túlontúl kicsi. Ez úgy történik, hogy elmentek hordozót venni, ahol akkor éppen a babájukra igazgatták a hordozót – ha lehet ilyet és nem fix méretű a hordozó -, vagy olyat adtak ami éppen volt raktáron és éppen jó volt a babának és elmondják, hogy az a hordozós kor végéig jó lesz.

Hordozás és tanácsadásGondoljuk végig logikusan Hogyan lehet jó egyszerre egy formázott hordozó egy újszülött babának vagy csecsemőnek és egy már másfél éves totyogó kisgyereknek egyaránt? Amikor megszületik a babánk, még egy óriás pihe-puha gombóc, aztán majd egy méteres kisgyerek lesz belőle, azaz jó esetben 56-os ruhaméretről megnő 92-es méretre. 3,6 kg-ról 10 kg fölé! Ráadásul úgy, hogy az egyik baba hosszú combú, a másiknak a törzse hosszú, vagy éppen hogy kicsi, mert a szülei is kis termetűek. Ahányan vagyunk annyi félék – ugyan így a babák is. Egy hordozási tanácsadó aki ott van velünk, személyre szabott megoldást nyújt. Segít kötni, megmutatja, hogy mi a titka a kötésnek, mire kell figyelni. Olyan kérdésekre is választ tud adni, hogy egyáltalán jól kötöttük-e meg a kendőt? Mit csináljak ha fáj a hátam, a derekam? Hogyan szoptassak kendőben? Ha valamiféle egészségügyi probléma van a babámmal vagy velem, akkor is hordozhatok? Egyáltalán hogyan hordozzak ilyen esetben? Mi van ha apa is hordozni szeretne, de ő csak csatos hordozóban hajlandó? Hogyan oldjuk meg, ha a babánk nem közreműködő? Jó a babámnak/nekem ez a hordozó ami van nekünk?

Ráadásul addig nem megy el, amíg minimum egyszer önállóan be nem kötöttük a babánkat a kendőbe, vagy fel nem vettük a kiválasztott formázott hordozóval. Nem csak egy egyszerű technikát tanít, hanem egy olyan támogató plusz emberi kapcsolat is, aki bíztat, megerősít és utánkövetéssel hosszabb távon is segít az egyéni helyzetek megoldásában, a kompetencia megtartásában.