Nemrég több olyan angol nyelvű cikket is találtam az interneten, amik arról számolnak be, hogy a szülés előtti szülés, ha a kismama a szülés előtt fogyaszt a gyümölcsből? Ez elég jól hangzik, így azt gondolom, érdemes egy hetekben elfogyasztott napi 6 szem datolya lerövidíti és megkönnyíti a szülést. Tényleg könnyebb akicsit tovább kutakodni datolya és szülés ügyben…

Könnyebb szülés napi 6 szem datolyával

A datolya a közönséges datolyapálma (Phoenix dactylifera) gyümölcse. A datolyapálma Észak-Afrikában és Közel-Keleten őshonos, és többféle fajtája is létezik (pl. Medjool and Deglet Noor). Ezek gyümölcse méretben, ízben és az édességük mértékében is különböző. Amiben viszont megegyezik mindenféle datolya, hogy a gyümölcsnek igen magas az ásványi anyag és vitamin tartalma: A-, B-, C- és D-vitamin, kalcium, kén, cink, vas, kálium, foszfor, magnézium, mangán, réz is található benne. Emellett igen rostdús, és magas nyomelem-tartalmú – igazi „szupergyümölcs“.

Az USA-ban megjelenő Journal of Obstetrics and Gynaecology közölte azt a Jordániában készült kutatást, amely szerint a várandósság utolsó 4 hetében elfogyasztott napi 6 szem datolya pozitívan és mérhető mértékben befolyásolta a szülések kimenetelét.

A szülés előtti hetekben elfogyasztott napi 6 szem datolya lerövidíti és megkönnyíti a szülést?

A kutatásban két csoportra osztották a várandósokat. Az első csoport tagjai a szülés előtti utolsó hónapban megettek napi 6 szem jó minőségű bio-datolyát, a második csoport tagjai ezt nem tették.
A két csoport tagjainak szülései között több fontos különbséget is találtak a kutatók:

  • A datolyát fogyasztók túlnyomó többségének magától indult meg a vajúdása (96%-ban). A másik csoportban több szülésindítást jegyeztek fel (79%).
  • A méhszáj tágulásának mértékében is adódott különbség a résztvevőknél. A kórházba érkezéskor átlagosan 3,5 cm-es tágulást találtak a datolyás csoportban, míg a kontrollcsoport tagjainál ennél kevesebbet, 2 cm-nyit.
  • A korai burokrepedés tekintetében is mutatkozott különbség. A datolyát fogyasztó anyák többségénél – 83%-nál – a magzatburok nem repedt meg, ép maradt a kórházi felvételig, míg a másik csoportban ez az arány alacsonyabb, csupán 63%-os volt.
  • A szülés első, ún. látens (szociális) szaka mintegy 7 órával rövidebb volt a datolyát evő anyák csoportjában.
  • Az oxitocin infúzió bekötésének szükségességében is jobb eredményt ért el a datolyás csoport: csupán 28%-nak volt szüksége a méhösszehúzódásokat erősítő szerre a másik csoport 47%-ával szemben.

A kutatás arra is kitért, hogy a közvetlenül  szülés után tapasztalt vérzés mennyisége a datolyát fogyasztó anyák esetében kisebb mértékű volt, mint az oxitocint kapó anyák esetében. Rögtön, ahogy a méhlepény megszületett, az első csoportba tartozó anyák 50 grammnyi datolyát ettek. A második csoport tagjai ezzel szemben 10 egységnyi izomba fecskendezett oxitocint kaptak. Az első csoportban mért átlagos vérveszteség 104 milliliter, míg a második csoportban ugyanez 141.6 milliliter volt. A kutatás tehát azt mutatja, hogy a datolyafogyasztás hatékony lehet a szülés utáni vérzés kezelésében is. A datolya kalciumot,  szerotonint, tannint, linolsavat, enzimeket, vasat és egyéb hasznos tápanyagokat tartalmaz, amelyek jótékony hatással bírnak a szülés utáni vérzés szabályozására, és megakadályozzák a későbbi vérszegénységet.

Napi 6 szem datolya lerövidíti és megkönnyíti a szülést!

A kutatás végső következtetése szerint a szülést megelőző 4 hetes időszakban napi 6 szem datolya fogyasztása jelentős mértékben csökkenti a szülésindítás szükségességét és a vajúdás hosszát, illetve kedvező, ha nem is kiemelkedő hatása van a szülés lefolyására.

Ha nem szereted a datolyát magában, aprózd fel, és keverd müzlibe. Turmixold össze egy kis vízzel és édesíts vele süteményt vagy italokat, vagy tedd gyümölcskenyérbe. És igyál mellé egy kis málnalevél teát! :-)

Olvass további szülés témájú cikkeket a Dúla blogon!

Iratkozz fel a hírlevelemre!