Milyen gazdag a magyar nyelv! A terhesség / várandósság 9 hónapjában lévő édesanya állapota sokféleképpen kifejezhető: terhes, várandós, állapotos, terhes, áldott állapotú, anyai örömök elé néz, vagy akár viselős. A köznyelv a terhes szót használja leginkább, míg dúlaként jobban szeretem a várandós kifejezést.

Épp ezért nagy érdeklődéssel olvastam C. Molnár Emmának, a Semmelweis Egyetem I. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika pszichológusának írását a terhes szóval kapcsolatosan oldalának vendégkönyvében:

Kedves Kismamák!
Sajnálom, hogy nem ismerik a terhes szó jelentését. Ez a szó ugyanis nem terhet jelent. Sokkal szebb az eredete. Kazinczy nyelvújítása a tereh ősi magyar szónak, melynek jelentése: térben-időben kiterjedő gyönyörűség pl: “még nézni is tereh..”. Így a terhes nő jelentése: térben-időben kiteljesedő gyönyörűségben lévő.
Üdvözlettel: Dr. C. Molnár Emma

Terhes vagy várandós egy édesanya?

Nagyon szép gondolatok, de továbbra is úgy vélem, hogy a nyelvérzékünk a terhes szót másképp észleli. És hát saját tapasztalatomból tudom, hogy az utolsó harmad, az időnként bizony terhes is tud lenni… Azt hiszem, mindezt összegezve maradok a várandós és várandósság szavaknál.

Ebben erősít meg Ranschburg Jenő gyermekpszichológus írása, amit a Szülők könyve című kötetében találtam:

A gyermeket váró asszony jelölésére a magyar nyelv legalább öt – lényegében azonos értékű, konnotációiban (felhangjaiban, „mellékzöngéiben”) egymástól mégis eltérő – kifejezést alkalmaz. “Terhes” – mondjuk, amikor az önmaga számára is idegen, megduzzadt testével nehezen lépegető asszonyt látjuk, de a népies jellegű „viselős” szó lényegében ugyanezt jelenti. A teherre utal (lehet „édes” teher, de mindenképpen nehezíti a mozgást), amit a nőnek hónapokon át cipelnie, „viselnie” kell, míg az „állapotos” jelző a „más”-állapotot ragadja meg: a gyermeket váró nő szokatlan, saját fizikai és lelki konstitúciójától eltérő állapotát. A gyermek világra hozatalának testi és lelki várakozását érzékelteti a „várandós”, kissé talán szintén népies kifejezés, a legszebb azonban az „áldott állapot”, amely egyszerre jelzi azt a csodát, ami a terhes nő testében végbemegy és az új életet, amely a szüléskor megérkezik.

Köszönöm Ranschburg Tanár Úr! :-)

Terhes vagy várandós?

Olvass további cikkeket várandósságról a Dúla blogon!

Iratkozz fel a Dúla blog hírlevelére még ma!