Dobiné Olasz-Papp Nóra, a Válaszkész Szülők Egyesületének elnökeTavaly tavasszal végeztem el a a Szoptatásért Magyar Egyesület 40 órás “Korszerű szoptatási ismeretek” képzését. A tanfolyamon társam volt Dobiné Olasz-Papp Nóra, akit “virtuálisan”, azaz internetről már jó ideje ismertem. Nóri a Válaszkész Szülők Egyesületének alapítótagja és elnöke. Nagyon fontosnak tartom, hogy a babát tervező családok és a várandós anyák és párjaik tisztában legyenek azzal, milyen valós szükségletei vannak egy újszülöttnek vagy a nagyobbacska babáknak, gyerekeknek, és ennek megfelelően gondoskodjanak róluk, neveljék őket. Ezekről a kérdésekről és a Válaszkész Szülők Egyesülete alapelveiről, munkájáról beszélgettem vele.

Mit jelent a Válaszkész Szülők Egyesület nevében is szereplő válaszkész gondoskodás?

Szánt szándékkal használjuk a válaszkész kifejezést és nem a kötődő nevelést, hisz a kötődés többféle lehet, ám mi inkább szeretnénk kihangsúlyozni azt a stílust, szemléletet, amivel a szülő a kisbabája, gyermeke felé fordul(hat). Hogy ennek az odafordulásnak a végén ott lehet az érzelmi biztonság és a biztonságos kötődés, az csodálatos dolog, de elsősorban nem a célt, hanem az odavezető utat találjuk fontosnak, jelen idejűnek, lüktetőnek.

Egyesületként (és magánéletünkben is) abban hiszünk, hogy a válaszkészség egy remek út a kisbabánkhoz való kapcsolódáshoz. Egy nagyon színes, érzelmekben gazdag út, amiben mindannyiunk igényei szerepelnek, ami szívközpontú és nem tekintélyelvű, ősi tudáson, ösztönökön alapuló, bizalmat adó és bizalmat fakasztó jelenlét és figyelem magam/társam és a babám felé is.

Azt fontosnak tartom kihangsúlyozni, hogy nem módszerként tekintünk a válaszkész gondoskodásra. Ez nem egy olyan valami, ami egy általános receptet kínálva általános megoldásokat kínálna általános problémákra, hanem az egyediséget elismerő, adott élethelyzetekre, adott szituációkra fókuszáló út, ami sok szempontot figyelembe vesz.

Hogyan vezetett az utad a Válaszkész Szülők Egyesületébe?

Kisfiam születésekor még nagyon távol voltam az ösztöneimtől. Nem merült fel bennem egyszer sem, hogy gondjaink lehetnének majd. Ez nem valamiféle magabiztosságból fakadt, hanem egyszerűen nem volt fogalmam arról, mi vár(hat) ránk, milyen egy újszülött, milyen igényei vannak, nem kaptam információt arról, mit várhatok a saját testemtől, lelkemtől, mi a normális és mi mutat azon túl.

A szülés nem volt háborítatlan, a kórházi napok főleg nem. Sajnos, a szoptatás hatalmas akadályokkal kezdődött, az információáramlás döcögőssége végett. Rengeteg könny, tehetetlenség, közös sírás a kisbabámmal, közben persze a nagy öröm az ő létezése miatt: a sok ambivalens érzés, kisfiam kitartó ösztönei, társam végtelen odaadása, és egy laktációs szaktanácsadó megtalálása segített a saját utunkra lépni. A szoptatás is sikeres volt, végül megtapasztalhattam a természetes elválasztódás milyenségét, kisfiam 2,5 évesen állt készen arra, hogy a közelséget, szükségleteit más formában vegye magához. A hordozás pedig végtelen szabadságot nyújtott nekem, számára pedig a világ felfedezésének egy formáját, saját ritmusában, saját módján.

Mivel szülés előtt is segítő hivatást végeztem, nem volt új keletű az elképzelés, hogy ezt a fajta megkönnyebbülést, az érzelmek viharában való eligazodást szeretném továbbadni és segíteni a valóban segítő információk áramlását. Több anyával is megismerkedtem, egyre többen nyíltak meg nekem, aztán felmerült a gondolat, hogy ezt a fajta segítséget valamiféle szervezetként kéne végrehajtani, ahol a fő cél a közösség teremtése, a közösségi erő fel- és kihasználása, miközben az információk elérhetők, kortól, nemtől, pénztárcától függetlenül.

Az egyik legfontosabb eleme munkánknak az, hogy az anyák ne legyenek elszigetelődve, megoszthassák örömüket, bánatukat, kételyeiket, legyen felület, ahol kérdéseiket feltehetik és megkönnyebbülhessenek attól a ténytől, hogy amit tapasztalnak, az máshol is előfordul, sőt!

Így adott volt a civil szervezet megalapítása. 2011 szeptembere óta van a Válaszkész Szülők Egyesülete bejegyezve a Fővárosi Bíróságon és azóta töretlenül ívelünk felfelé. Rengeteget tanulunk a hozzánk forduló szülőktől és úgy érzem, mindannyian adunk-kapunk egymástól.

Mivel keresik meg leggyakrabban a családok a Válaszkész Szülők egyesületét?

A szoptatás támogatása, éjszakai gondoskodás és hordozás három kulcselem az anyákban. Ez tulajdonképp az a három elem, amiről több helyen azt mondják, a kötődő nevelés elemei és talán félreértésen alapszik az elképzelés, hogy ezektől az elemektől lesz egy kisbaba biztonságosan kötődő. De azért ez nem teljesen így van. Az igény szerinti szoptatás, hordozás és együttalvás remek segítői a válaszkészség megnyilvánulásának, kibontakozásának, elmélyülésének, de nem okozói!

Lehet ezek nélkül is kötődő gyermeket nevelni, csak ezen elemek bevonásával, megvalósíthatóságával könnyebb, gördülékenyebb lehet. A természet nagyon pompásan alkotta meg a csecsemőt és édesanyját: ha nem háborítják kapcsolatuk kezdetét (sem), nem akarnak közéjük állni szakkönyvek, hozzá nem értő szakemberek, tévhiteken alapuló informátorok, akkor teljes összhangban tudnak működni.

A kisbaba igényei, természetes szükségletei összhangban állnak az anya adni tudásával. A kisbabák ösztöneik szerint működve hangot képesek adni szükségleteiknek, ám az anyák sokszor nincsenek azzal tisztában, ők maguk mennyi mindenre képesek, milyen tudás birtokában vannak. És mi ezt a tudást kívánjuk felébreszteni! Nem megmondani, milyen helyzetben mit KELL csinálni, hanem az információk eljuttatásával, tapasztalatok megosztásával segíteni azt, hogy mindenki saját döntést hozhasson meg. Minden programunk ezt hivatott szolgálni.

Miben tud még a Válaszkész Szülők Egyesülete a családok segítségére lenni?

Havi szinten szoptatást támogató hordozós klubot szervezünk Zuglóban, de ezt szeretnénk elérhetővé tenni két hetente, mert nagy az igény a sűrűbb együttlétre. Megjelenünk családi napokon, fesztiválokon, mások által szervezett klubokon, ahol előadás, tanácsadás formájában igyekszünk segíteni. A közeljövőben több tanfolyammal is jelentkezni is fogunk, pl. szülésfelkészítő vagy a szoptatásra felkészítés, családdá válás, önismeret stb.

Célunk, hogy a környezettudatosságba, öko-gondolkodásba is mélyebb betekintést engedhessünk.

Van köztünk profi hordozási tanácsadó és tanfolyamvezető, dúla, magyar népi gyógyász, TB–tanácsadó, mozgásterapeuta. Magam személyközpontú tanácsadó és kapcsolatanalitikus vagyok és lassacskán beérik az utam szoptatási tanácsadóként is: a La Leche Liga színeiben kívánom a szoptatást támogató munkámat végezni.

Igyekszünk olyan csapatot alkotni, ami nagyon széleskörűen tudja kielégíteni a szülőkben, anyákban élő igényeket. Tanácsadóink, együttműködő partnereink száma növekszik és szeretnénk, ha az egyesület tagjainak száma is hasonló növekedést mutatna, lelkesen várunk érdeklődő és tettrekész anyákat, apákat, akik szívesen dolgoznának velünk a fontos célokért, akár szakemberként, akár „csak” saját tapasztalat átadásával, lelkes erőbedobással.

Könyv- és hordozóeszköz kölcsönzéssel is segítjük a babás hétköznapok megélését: olyan könyv-bázissal rendelkezünk, melyben mind egytől egyig olyan segítő információkat tartalmaz, ami a szülő-gyerek párost összehozza és nem eltávolítja. Hordozóeszközeink pedig a helyes hordozás kritériumainak megfelelnek, ezáltal mind ortopédiailag, mind pszichésen a megfelelő állapotot és fejlődést támogatják.

Ezen felül programjainkon a család minden tagjáról gondoskodni szoktunk: alkotó műhely, játszósarok, mesekuckó szokta várni a gyerkőcöket és szinte mindig készülünk valami egészséges finomsággal.

Válaszkész Szülők Egyesülete

Olvass további cikkeket kötődő nevelésről a Dúla blogon!

Iratkozz fel a Dúla blog hírlevelére!