A természetes babaápolás iránt egyre nagyobb az érdeklődés. A szülők szívesebben használnak olyan termékeket, amik natúr alapanyagból készültek és nem irritálják a kisbaba bőrét. A bioboltokban sokféle kész babakrémet, popsikrémet, fürösztőt vagy babamasszázs olajat találhatsz, de ezeket a természetes babaápolás témájában elmélyedve magad is kikeverheted. A természetes babaápolásról kérdeztem az Ökokuckó munkatársait. Olvasd el a beszélgetést, és készíts saját popsikenőcsöt!

Természetes babagondozás

A boltok és a patikák polcai roskadoznak a babaápolási termékek súlya alatt. Milyen minőségűek ezek a termékek?

A babaápolási termékcikkekről is elmondható, hogy a piacon kapható termékek minősége nagyon különböző lehet, a gyártók nem feltétlenül hoznak etikusabb döntéseket ezekkel a termékekkel kapcsolatban, csak azért, mert csecsemőknek készülnek. Mint általában minden kozmetikai termékre, a babakrémekre és -fürdetőkre is igaz, hogy a többség a termék megkapó illata és állaga miatt esetleg átsiklik az összetevők felett, amik pedig alapjában határozzák meg a minőséget.

Minél több összetevőből áll egy termék, annál nagyobb a valószínűsége, hogy ezeknek a (többségében szintetikus) hozzávalóknak nem minden tétele fontos valójában a termék előállításához – jobb esetben csak felesleges anyagokat (emulgeálókat, állagjavítókat, stb) vásárolunk, rosszabb esetben azonban kifejezetten káros anyagok is a baba bőrére kerülhetnek, amelyek szárítják és allergizálhatják azt. Ezért érdemes tisztában lenni néhány kerülendő alapanyag  nevével, tájékozódni a termékkel kapcsolatban és a jó ár-érték arány érdekében a bolti polcok helyett esetleg a kedvezőbb árú internetes források felé fordulni.

Miért fontos a természetes babaápolás?

A babák bőre még vékonyabb védő réteget képez, ezért sokkal könnyebben átereszti az azzal érintkező anyagokat, mint a felnőtt bőr. Ezért fontos, hogy lehetőleg ne tegyük ki a bababőrt felesleges vagy rosszabb esetben kártékony kémiai anyagoknak.

Hogyan és mivel fürdessük a kisbabát?

A kisbabákat még elég kevésbé intenzív tisztító hatású szappanokkal fürdetni, erre léteznek kifejezetten a babáknak szánt kímélő fürdetők. Fürdetésnél is érdemes figyelembe venni, hogy a habzás- és illatfokozókra a bababőrnek nincs szüksége.

Mivel kenjük be a popsiját?

Egyszerűen, néhány összetevő segítségével készíthetünk házi popsikrémet. Ennek összetevői között kókusz- és mandulaolajat, gyulladást csökkentő shea vajat, méhviaszt, kakaóvajat,, illetve nyugtató hatású levendula és grapefruit illóolajat találhatunk, tehát csupa natúr alapanyagot, amik a természetes babaápolás során biztonságosan használhatóak.

Természetes babaápolás

Egyre több szülő tanulja meg a babamasszázst. Ehhez milyen olajat érdemes használni?

A csecsemőknél (is) mindenképp növényi olajat vagy olajkeveréket érdemes használni és kerülni a paraffin-tartalmú olajokat és testápolókat. A legideálisabb választás a jojobaolaj vagy az avokádóolaj. Babamasszázshoz megfelelő lehet még a hidegen sajtolt mandulaolaj, az olívaolaj, vagy a szőlőmagolaj önmagában vagy egymással keverve.

A családok közül egyre többen mosható pelenkát használnak. Mik ennek az előnyei, miért érdemes vállalni a mosással járó többletmunkát?

Természetes babaápolás a mosható pelenkázás isA legdöntőbb érvek a mosható pelenkák mellett a környezetvédelmi és pénzügyi előnyök. Az eldobható pelenka használata körülbelül egy tonnányi, nehezen és lassan lebomló hulladékot jelent gyermekenként, ráadásul már a gyártásuk is súlyosan károsítja a környezetet. A mosható pelenkák környezetbarát mosószerekkel is kiválóan tisztíthatóak, esetükben már pár hónap alatt megtérül a ráfordított egyszeri kiadás, ha összehasonlítjuk az eldobható pelenkákra költött összeggel. Nézd meg itt!

 

Kényelmi szempontból is sokan előnyben részesítik, mert bár a kézi mosás plusz házimunkát jelent, ez a pelenka sosem fogy ki, ezért megspóroljuk a boltba járkálást. A legtöbb mosható pelenka pamutból vagy bambuszból készül, ami nem irritálja a babapopsit.

Olvass további cikkeket az illóolajok használatáról a Dúla blogon!

Iratkozz fel a Dúla blog hírlevelére!