Hosszú az út a kisbaba megszületéséig – és most nem csak a 9 hónapra gondolok, hanem magára a vajúdásra. Általában órák telnek el a szülésre utaló első jelek megjelenése és az újszülött baba felsírása között. A kitolás “látványos” szakasza előtt rengeteg olyan dolog történik a szülő nő testében, ami fontos, de kívülről talán nehezebben érthető és követhető. Ráadásul ez a rész, a méhszáj tágulása teszi ki a vajúdás legnagyobb részét.

A tágulási folyamat akár napokkal vagy hetekkel a szülés előtt megindulhat, aminek vannak érezhető jelei is. Lehet, hogy egyszerre csak azt tapasztalod, hogy lépcsőzéskor könnyebben kapsz levegőt, és az étkezések után a gyomrod sem ég már. Ez – főleg először szülő anyáknál – annak lehet a jele, hogy a kisbaba feje lejjebb ereszkedett a medencédben. A méh feletti szervek tehát megkönnyebbülnek, de  ezzel együtt azt is érezheted, hogy az eddiginél még gyakrabban kell felkeresned a mellékhelyiséget…

Az utolsó időszakban a méhszáj is többféle változáson megy keresztül. Orvosi vizsgálat során kitapintható, hogy mennyit jött előrefelé, illetve hogy a méhnyak felpuhult-e már. Alaphelyzetben a méhszáj ugyanis hátrafelé néz, és kemény tapintású. A következő igen jelentős változás – aminek mértékére minden vajúdó a szülés közben kíváncsi – a méhszáj tágulása. Van, ahol “cm”-ben, máshol “ujjnyi” méretben adják meg, és a 10 cm illetve az 5 ujjnyi jelenti a teljes tágulást. A méh nyakcsatornája mindeközben elvékonyodik vagy más szóval “kifejtődik”. A nyakcsatorna eredeti 3 cm körüli hossza a vajúdás végére teljesen eltűnik. Ezt úgy tudod elképzelni, mintha a kisbaba fejére garbó pulóvert húznának. A pulóver nyaki része nem csak kitágul, hanem egészen vékony lesz, és rá is simul a kicsi fejére. Következhet a kitolás!

www.szilvifoto.hu

Olvass további cikkeket a szülésről a Dúla blogon!

Iratkozz fel a Dúla blog hírlevelére!