Születés Hete 2012 - Békés Dúlakör

Hamarosan elérkezik a május és vele a Születés Hete, amibe most a dúlakörünk is bekapcsolódik. Négy napon keresztül május 10-13-ig kínálunk változatos és jobbnál jobb programokat. Neves előadóink: Kriston Andrea, Szalay Kriszta és Palya Bea mellett meghallgathatod a perinatális szakma jeles képviselőit is: Csörgő Andrea perinatális tanácsadó, dúla az apaszerepről, Morvay Réka IBCLC szoptatási tanácsadó, pszichológus, dúla az igény szerinti szoptatásról, Hovorka Tünde dúla a szülőszobai fájdalomcsillapításról, Békés Emőke pszichopedagógus, dúla pedig a szülési tervről tart előadást. Lesz babahordozási bemutató és többféle filmvetítés is. Mi, a Békés Dúlakör dúlái színes, érdekes programokkal, meleg szívvel, segítő szándékkal, hozzáértő támogatással várunk mindenkit, aki ellátogat rendezvényünkre. A négy nap folyamán illetve a programok közötti szünetekben lehetőséged lesz kérdésekkel fordulni hozzánk és mi a legjobb tudásuk szerint segítségedre leszünk. Programjainkon való részvétel díjtalan, ám szívesen fogadjuk hozzájárulásotokat, mellyel lehetőséget adtok ahhoz, hogy a Békés Dúlakörnél hagyománnyá válhasson a Születés Hete rendezvénysorozat és a jövőben is színvonalas előadásokat és előadókat tudjunk a Születés Hetén bemutatni.

A hétvégi napokon (május 12-13.) ingyenesen kipróbálhatod a kismama masszázst is, amihez azonban előzetes bejelentkezés szükséges. Keress telefonon vagy írj, az elérhetőségeimet itt találod. A masszázs fél óráig tart, és egy kényelmes nadrágra van csak szükség hozzá. Szeretettel várlak!

RÉSZLETES PROGRAM

Május 10. csütörtök

16:00-18:00 Ismerkedés a dúlákkal

Hol? Hogyan? Miért? Mikor? Mettől? Meddig? Kinek? – kérdések és válaszok a dúla által nyújtott támogatás lehetőségeiről és határairól.

18:30-19:30 Természetes és mesterséges fájdalomcsillapítási módszerek – Horovka Tünde dúla előadása

Masszázs, homeopátia, aromaterápia, borogatás, oxitocin, EDA… Sokan hallották már ezeket a kifejezéseket, eljárásokat. De vajon melyik mit takar? Mik ezek előnyei, hátrányai? Hogyan illeszkednek ezek a vajúdás és szülés folyamatába? Ha többet szeretnél ezekről megtudni, gyere el az előadásra, beszélgessünk róluk.

Május 11. péntek

17:00-19:00 Segítők az élet kapujánál

Kerekasztal beszélgetés, szülés körüli szakemberekkel. Moderátor: Békés Emőke dúla. A támogatói kör (szülésznő, szülészorvos védőnő, csecsemős, dúla) feladatai, kompetenciái, partneri együttműködésük előnyei a szülő nő-pár-újszülött számára.

19:30-20:30 Filmvetítés: Kórházban háborítatlanul 20′ azt követően beszélgetés a filmről

A film példája a kórházi körülmények között is lehetséges háborítatlanságnak. A beszélgetést vezeti: Restás Andrea dúla

Május 12. szombat

10:00-11:00 Original Bach-virágeszenciák Bach virágterápia – Rabi Krisztina előadása

Ha szeretnél többet tudni az eszenciákról és forgalmazóiról, vagy szívesen kérnél segítséget az angliai Bach Központ Oktatási Prog­ramjában diplomázott magyar Bach-virágterapeutától, akkor látogass el az előadásra.

11:30-13:00 Utat nyitó elengedettség – Kriston Andrea előadása

A természet nem bízza a véletlenre a szülést. A méh összehúzódik, a hüvely megadóan ellazul, csupán engedni kell. Jó, ha sem kívülről, sem belülről nem “gát”-lódik az. Az elengedés mellett nem kell mesterséges gátlástalanítás gátmetszés formájában. Az elengedettség a Kriston Intim Tornával jelentősen támogatható.

13:30-14:30 Tervezhető-e a szülés? Békés Emőke dúla előadása

Kell-e, lehet-e tervezni a szülést? Mi az amit igen és mi az amit nem?

15:00-17:00 Az igény szerinti szoptatás jelentősége Morvay Réka dúla, IBCLC szoptatási tanácsadó előadása

Miért fontos az igény szerinti szoptatás? Hogyan lehet megvalósítani? Mik a leggyakoribb buktatók és hogyan lehet megoldani őket? Ezekre a kérdésekre kielégítő, megnyugtató és praktikus válaszokat kaphatsz Morvay Réka laktációs szaktanácsadótól.

18:00-20:00 Kerekasztal beszélgetés Mester Dóra – Szalay Kriszta – Palya Bea

A szexualitás és anyaság kapcsolódási pontjai. Szex és párkapcsolat, test-kép, test-tudat, a várandósság és a gyermekágy alatt.

Május 13. vasárnap

11:00-12:00 Baba-varrás Hengerics Katival és Gönczi Zsuzsannával

Szakértő kezek segítenek, hogy megvarrhasd babád első babáját! :)

12:00-13:00 Férfiszerepből apaszerepbe – szülőhangoló Csörgő Andrea perinatális szaktanácsadó, dúla előadása

Ahogyan anyává válni sem csupán egy pillanat műve, az apáknak is idő kell ahhoz,hogy megszokják új szerepüket. Az előadás során azokat az eseményeket, helyzeteket vesszük végig a várandósság és a szülés, majd az első hetek során, amelyek férfiszemmel másként tűnnek fel, mint azt nőként eddig megszoktuk. Végül beszélgetésben nyílik lehetőség olyan kérdéseket megválaszolni, amelyek segíthetnek megérteni, megoldani a szülés körüli helyzeteket.

13:30-14:30 Hogyan hordozzunk? Gönczi Zsuzsanna hordozási tanácsadó gyakorlati bemutatója

Hogyan ölelhetjük magunkhoz, karjainkba kívánkozó, gyermekünket úgy, hogy közben mégis maradjon szabad kezünk nagyobb gyermekünk, a háztartás, a család számára vagy akár a szabadidős tevékenységeinkre. Praktikus tanácsok a hordozókendő használatáról. Aki tud, hozzon magával kendőt, hogy helyben kipróbálhassa a kendő-kötést.

13:30-14:30 Miben segíthet a gyermekágyas dúla? Stiffel Mária és Pintér Ilona dúla előadása

A dúla, nem csak a várandósság során és a szülés alatt nyújthat támogatást, hanem később, a gyermekágyas időszakban is, ha csecsemő ellátásával, a gátseb gyógyulásával, vagy a szoptatással kapcsolatban merülnek fel kérdések. A vajúdás és szülés élményének feldolgozásában is segíthet, ha azzal kapcsolatban támogatásra van még szükség.

15:00-16:30 Apák a szülőszobán Hovorka Tünde dúla előadása

Hogy tudok majd segíteni a páromnak? Mit fogok én ott csinálni? Nem fogok elájulni? Ilyen és ehhez hasonló kérdések sok kispapában felmerülhetnek. Gyertek el párotokkal együtt az apás szülésfelkészítőre ahol, segítséget kaptok a kórházi környezetben való eligazodáshoz, információkat a vajúdás és szülés előtt, közben és után zajló eseményekről és gyakorolhatjátok együtt a különböző vajúdási pozíciókat, légző gyakorlatokat. Hozzatok kérdéseket, beszélgessünk és készüljünk fel együtt a szülésre!

17:00-18:00 Filmvetítés: Szőrkontaktus 5′

Film a születés utáni bőrkontaktus fontosságáról, ha császármetszéssel születik a baba. Ilyenkor a papa lehet az első egyik legfontosabb tapasztalati forrás. A film önmagáért beszél!

HELYSZÍN: Kerekvilág Stúdió, Budapest XI. Fadrusz u 14. VI/3

Amennyiben szívesen jönnél valamelyik előadásunkra vagy programra, kérünk e-mailben jelezd felénk, hogy mindenképpen tudjunk számodra helyet biztosítani! Bejelentkezés: mugano@t-online.hu e-mail címen.

A hozzánk ellátogatók, tombola vásárlással az alábbi értékes nyereményeket nyerhetik:

  • Kismama masszázs: Lénárd Orsi, dúla: 20/329 2569, Pintér Ilona, dúla: 30/561 9213
  • Frissítő masszázs: Gönczi Zsuzsanna, dúla: 30/ 303 8313
  • Várandósan is csinosan – Stílus tanácsadás: Homolya Alexandra, dúla: 30/623 7140
  • Bach virágterápia – egyéni konzultáció: Hengerics Kati, dúla: 30/2477633
  • Kineziológia: Restás Andrea, dúla: 20/ 225-44-14
  • 1-1 kézzel varrott baba: Gönczi Zsuzsanna és Hengerics Kati dúla kezei által
  • Egyéni konzultáció választott dúlával

Naponta más-más dúla lesz segítségedre a helyszínen háziasszonyként. Egy csésze teával, saját készítésű süteményekkel és más finomságokkal várunk, hogy a lehető legjobban érezd magad nálunk. Sok szeretettel várnak a Békés Dúlakör dúlái.