Az egyéni szülésfelkészítés és a szülésfelkészítő tanfolyamok dúlai munkám fontos részét jelentik. A szüléskísérés és a kismama masszázs mellett ezekkel segítem a hozzám forduló anyákat és családokat. Ezért is volt nagy öröm számomra, hogy “Interjú Lénárd Orsolyával a szülésre való felkészítés fontosságáról” címmel készített velem beszélgetést Schütz Gabriella, a Baba Magazin újságírója.

2008 óta dúla, hét éve foglalkozik szülésfelkészítéssel, folyamatosan képzi magát, hogy a hozzá forduló családokat a legjobb tudása szerint készíthesse fel a szülésre, születésre, és a kisbabával való együttlétre. Szülésfelkészítő oktatói képzést végzett, mindemellett pedig mentálhigiénés szakember, közgazdász és három gyermek édesanyja. Lénárd Orsolyával olyan fontos kérdéseket vitattunk meg, hogy miért fontos a szülésre felkészülni, és mit jelent ez a gyakorlatban?

Miért választottad hivatásodul a dúlaságot?

Szülésfelkészítő tanfolyam - Baba MagazinHárom fiam született, és mindhárom szülés csodálatos és megerősítő élmény volt. Eredetileg némettanár és közgazdász vagyok, de szerettem volna a szülés-születés körül maradni, és a családoknak abban segíteni, hogy ők is szépnek és örömtelinek éljék meg a várandósságot, a szülést és a gyermekágyas időszakot. Nagy öröm látni, amikor egy édesanya rátalál a saját útjára, amit a kilenc hónap alatt bejár, és ami őt végül szép szülésélményhez juttatja. Nincsenek ugyanis mindenkire szabott, kész megoldások a várandósság hónapjaiban, és a szülőszobán sem. Különbözőek a családok, az anyák, különbözőek az igények is. Maguk tudják megtalálni a kérdéseikre a legjobb válaszokat. Jó ebben őket kísérni, és látni az alakulást, a változásokat. A legszebb dolog számomra, hogy dúlaként jelen lehetek kisbabák és ezzel együtt családok születésénél is. Nem ismerek ennél szebb hivatást.

Fel kell készülni a szülésre? Miért lényeges ez?

A jól informáltság alapvető fontosságú a várandósság hónapjaiban és a szüléskor is. „Ha nem ismered a lehetőségeid, akkor nincsenek is” – szól a Születés Hete egy régebbi szlogenje, és ezzel messzemenően egyetértek. A szülők akkor tudják a számukra legmegfelelőbb döntést hozni, ha vannak ismereteik, tudásuk az őket érintő kérdésekről. Jó tudni például, hogy a szülés alatt milyen beavatkozásokra lehet számítani, vagy hogy miért alkalmazzák ezeket, melyek ezek előnyei és hátrányai? Később, a szülés utáni időszakban is nagy jelentősége van, hogy a család megalapozott információkkal rendelkezzen a kisbaba szükségleteiről, alvási szokásairól vagy a szoptatásról.

Szülésfelkészítő és szüléskísérő dúlai munkám során azt tapasztalom, hogy az édesanyák egyre tudatosabban készülnek fel a szülésre. A legtöbben tisztában vannak például a szülés megindulásának jeleivel, a vajúdás alatti beavatkozásokkal, a szülés szakaszaival, de a frissen született kisbabáról úgy látom, kevesebb szó esik. Nagyon fontos, hogy a szülők megismerjék az újszülött baba viselkedését, valós igényeit és szükségleteit. Akkor tudják őt a legmegfelelőbben fogadni, ha tudják, milyen nagy jelentősége van a megszületés utáni bőrkontaktusnak, az első szoptatásnak, az állandó együttlétnek a gyermekágyas kórházi napokban. Ha mindezt megértik, a lehető legtöbbet és legjobbat tudják adni gyermeküknek.

Mikor érdemes elkezdeni a szülésfelkészítőt?

Csoportos szülésfelkészítő tanfolyamon általában a 26. héttől javasolt részt venni. Ez két okból van így: egyrészt hogy közel hasonló időben lévő várandósok és párjaik jöjjenek, másrészt addigra ér el a várandós anya lelkiekben is oda, hogy a szülésről-születésről beszélgessen, tájékozódjon. Az egyéni szülésfelkészítő konzultációkat ezzel szemben hamarabb is el lehet kezdeni. Az első alkalmak gyakori témája például a kórház- és orvosválasztás szempontjainak átbeszélése.

Hogyan dolgoztok a szülésfelkészítő tanfolyamon?

A kiscsoportos szülésfelkészítő tréning elsősorban ismereteket ad, amiket a szülők a várandósság hátralévő heteiben, a szülőszobán vagy a gyermekágyas hetekben tudnak alkalmazni. Emellett megismerhetnek többféle relaxációs és mozgásos gyakorlatot, szülés alatti derékmasszázst, vajúdási testhelyzeteket, vagy a kisbaba gondozásának praktikus részleteit. A szülésfelkészítő tanfolyamon az elméleti tudás átadása mellett nagy hangsúly fektetünk arra is, hogy a szülők minél több dolgot megtapasztaljanak vagy kipróbáljanak. Az apák megtanulhatják például, hogyan masszírozzák vajúdó párjuk derekát, közösen próbálhatnak ki vajúdási és szülési testhelyzeteket, megérezhetik a fájdalomtűrő képességüket, vagy sajátíthatnak el többféle szoptatáskor hasznos pozíciót. A szülésfelkészítő tanfolyam mellett ki-ki saját igénye és meggyőződése szerint jár kismama jógára, kismama masszázsra, haptonómiás alkalmakra, magzati kapcsolatfelvételre vagy hasonló alkalmakra.

Hány alkalomra van szükség?

Többféle szülésfelkészítő tanfolyam létezik. A csoportok általában 4-5 héten át heti egyszer jönnek össze, és egy-egy tréning 2-3 óra időtartamú. Vannak azután hétvégi intenzív szülésfelkészítő foglalkozások is, amik napi 6-7 órát vesznek igénybe. Az egyéni szülésfelkészítő konzultáció gyakorisága és a találkozások hossza mindig a szülők igénye szerint alakul.

Nem elég a kórházi gyorstalpaló?

A legtöbb kórház szervez szülésfelkészítő tanfolyamokat. Ezeken meg lehet ismerni az adott szülészet és gyermekágyas részleg szokásait, protokollját, és általában szülőszoba-látogatás is szerepel a programban. Szülésfelkészítőként nem tartozom egyik intézményhez sem, így a kórházaktól független és objektív információkkal tudom segíteni a családok felkészülését. Több minden és máshogyan hangzik el a szülésfelkészítő tréningen, mint a kórházin, és sokkal gyakorlatorientáltabb a felkészülés ezen módja. Másrészt jobban is alkalmazkodik a szülők igényeihez: az egyéni konzultáció és a kiscsoportos szülésfelkészítő első alkalmán is mindig átbeszéljük, milyen témákat szeretnének a szülők átvenni. A kórházi szülésfelkészítők általában egy előre meghatározott séma szerint fűzik fel az alkalmaikat.

Mik a tapasztalatok, sokan választanak dúlát a szülésznő és az orvos mellett?

Magyarországon régi hagyománya van a szülészorvos választásnak. Az utóbbi évtizedben egyre több helyen lehet szülésznőt is felkérni a szüléshez. 15 éve a családok dúlát is választhatnak maguk mellé. A dúla megszakítás nélküli jelenléttel, fizikai és lelki támaszként segíti a vajúdót és párját a szülőszobán. Minden pár persze maga tudja eldönteni, hogy mi a fontos, és hogyan érzik biztonságban magukat a vajúdás és szülés idején, ki tud nekik a legtöbbet, a számukra legmegfelelőbb módon segíteni? Van, aki csak orvost, mások orvost és szülésznőt vagy csak szülésznőt választanak. Örvendetes módon egyre gyarapszik azoknak a családoknak a száma, akik a szüléskor dúlai támogatást is kérnek. Dúlaként magam is egyre több szülést kísérek.

Hányan vannak egy szülésre felkészülő csoportban?

3-6 párral működik igazán jól a szülésfelkészítő tanfolyam. Ebben az esetben a szülőpárok jól megismerhetik egymást, és akár egy hosszan tartó, a babák születésén túl is tartó kapcsolat épülhet ki közöttük. A szülésfelkészítő számára is átlátható egy ekkora csoport, illetve a gyakorlatok is így tudnak igazán hatékonyak lenni.

A csoportos vagy az egyéni felkészülés a hatékonyabb?

Mindkettőnek megvan a maga előnye. Szülésfelkészítő csoportban a várandós közösség támogató ereje jelentős. Jó együtt lenni, tapasztalatokat megosztani, beszélgetni, a másik kérdései vagy mondandója által inspirálódni. Az egyéni szülésfelkészítő konzultáció ezzel szemben még személyre szabottabb tud lenni: arról beszélünk csak, ami az anyát és az apát érdekli vagy érinti. Vannak olyan témák is, amiket nem szívesen osztanak meg a leendő szülők egy nagyobb csoportban, de az egyéni szülésfelkészítő alkalmak megfelelő intimitást és védelmet jelentenek a “kényesebb” témák esetén.

Milyenek a visszajelzéseid a szülésre felkészült kismamáktól a szülés után?

Többektől kapok e-mailt vagy hívnak föl a szülés után, illetve sok szüléstörténet is érkezik a blogomba és a honlapomon található emlékkönyvembe. Hasznosnak, informatívnak ugyanakkor élményszerűnek is tartják a szülők a szülésfelkészítést. Konkrét eseteket is el szoktak mesélni, amikor például vajúdás közben eszükbe jutott egy-egy, a szülésfelkészítőn elhangzott mondat vagy elsajátított tudásdarabka.

Mi volt a legnagyobb sikered, a legszebb emléked a szülésfelkészítésről?

A szülésükkel elégedett családok jelentik számomra a legnagyobb sikert. Ha úgy történnek a dolgok, ahogyan ők szerették volna, az mindig megmelengeti a szívemet, és emellett mindig nagy örömöt okoznak a kisbabákról kapott képek. Nem tudok eleget gyönyörködni bennük.

Ha visszapörgethetnéd az idő kerekét, ugyanúgy szülnéd a fiaidat, vagy teljesen másképp készülnél, szülnél?

A szüléseim nagyon szépen, beavatkozásoktól mentesen zajlottak. Egy-két dolog van csak, amit másképp csinálnék. Ezek jellemzően a kisbabáim szülés utáni ellátására vonatkoznak. Nem engedném ki őket egyetlen percre sem a kezemből. Se a szülőszobán, se a kórházi gyermekágyas napokban. Harmadik kisfiammal ez már teljesen így történt.

Kattints a linkekre, és olvass még a csoportos szülésfelkészítő tanfolyamról és az egyéni szülésfelkészítő konzultációról!

Iratkozz fel a Dúla blog hírlevelére!