Vajúdás és szülés témában egy nagyon értékes cikket ajánlok figyelmetekbe. A szülés körüli gondolatokat Szabó Zsuzsi dúla-társam fordította angolból. Maradj talpon! – szól az írás üzenete. Ezzel kisbabádnak és saját magadnak is megkönnyíted a vajúdás folyamatát.

A kórházban az első dolguk, hogy kiosztanak neked egyet azokból a csúf, hát nélküli hálóingekből, és megmutatják az ágyadat, mint bármelyik másik betegnek. De te nem vagy „beteg”, amikor vajúdsz! Sokkal inkább mondhatjuk, hogy dolgozol: fontos, kemény munka zajlik a testedben, amelynek ereje egy új életet hoz a világra.

Maradj hát talpon, mert fontos dolgod van!

Maradj talpon, sétálgass, mert ágyban fekvésre a betegségtől legyengült embereknek van szükségük. Gondolj magadra úgy, mint a kórház kliensére, aki szolgáltatást vesz igénybe, ne pedig betegként. Maradj függőleges helyzetben, sétálj, hogy érezd a mozgás adta szabadságot, és ne a szobafogság korlátait!

Maradj talpon, mert így szemmagasságban leszel, és aki beszél hozzád, az nem lefelé néz! Ennek pszichológiai szempontból igen nagy jelentősége van.

Maradj talpon, ezzel is sugallva, hogy kompetens, egészséges ember vagy, magabiztos nő, aki jelen van a testében!

Maradj talpon, mert a gravitáció segít a babának lefelé haladni, beilleszkedni, és a méhszájra gyakorolt nyomással neked is segít a baba a tágulásban! Így lerövidülhet a vajúdás hossza.

Maradj talpon, mert így kevésbé fájdalmas a vajúdás, hiszen a méh súlya nem nehezedik a gerinctájékra, mint háton fekvéskor tenné!

Maradj talpon, mert az ágy, amelyen fekszel, ellentarthat a medencecsontodnak, amely épp azon van, hogy a lehető legtágabbra nyíljon!

Maradj talpon, sétálj, járkálj, mozogd át a kontrakciókat, hogy a babádat egyre lejjebb és lejjebb ringasd, mozgasd, rázogasd, megkönnyítve az útját, ahogy egyre mélyebben ékelődik a szülőcsatornába!

Maradj talpon, hogy az engedélyed nélkül senki ne végezhessen rajtad hüvelyi, vagy más vizsgálatokat. Így először az engedélyedet kell kérniük, ha meg akarnak vizsgálni, és ezáltal te tarthatod kézben a saját tested fölötti irányítást! Ha talpon maradsz, csakis akkor tehetnek veled bármit, ha te megengeded. Ha talpon maradsz, egyenesen a szemükbe nézhetsz, akkor is, ha nemet mondasz valamire, és odébb sétálsz.

Maradj talpon, mozgásban, hogy ne zavarhassák a vajúdásodat a vizsgálatok, egészen addig, míg érezni kezded, hogy a testednek nyomnia kell!

Forrás: Sheila Stubbs: Birthing The Easy Way

Kattints ide, és olvasd el az írás második részét a Dúla blogon!