Szelíd gyógymódok kismamáknakA vajúdási és szülési fájdalom nagyban különbözik minden más, az emberi szervezetben fellépő fájdalomtól. Ennek célja és eredménye van: a kisbabádat ez a fájdalom segíti majd a világra. Vajúdáskor gondolj majd arra, hogy minden egyes kontrakció fontos és hasznos, hiszen közelebb visz ahhoz, hogy őt a karjaidba zárhasd.

Dúlaként persze többféle módszert alkalmazok a szülési fájdalom “megszelídítésére”. Az egyik legfontosabbnak tartom az édesanya szülésre való felkészítését. A szülés alatti fájdalomérzékelés mértékét ugyanis sokféle tényező befolyásolja, de ha az anya bizonytalan, aggódik vagy fél, akkor elviselhetetlennek fogja érzi a folyamatot. A jól-informáltság és a segítők (apa, szülésznő, dúla) támogató jelenléte nagy biztonságérzetet adnak a vajúdónak.

Az informatív és érzelmi támogatáson túl más dúla-praktikákat is alkalmazok. Segíteni tudok az ellazulásban, hogy a fájások szüneteiben pihenni tudj. Jó szívvel ajánlom a forró vizes zuhanyozást vagy kádfürdőt is. Aromaterápiás olajokat, borogatást alkalmazok, masszírozok, és légzéstechnikát illetve vajúdási testhelyzeteket ajánlok. Mindezek nagy segítségedre lehetnek a fájdalom és a fáradtság legyőzésében. A következő hetekben részletesen is írok majd ezeknek a szelíd gyógymódoknak a létjogosultságáról és szülőszobai használatáról.

Végül figyelmedbe ajánlom Dr. Csomai Zita Természetes gyógymódok kismamáknak című könyvét. Ebben részletesen olvashatsz a várandósság és szülés idején alkalmazható szelíd módszerekről.

Olvasd el a Dúla blog dúlás szüléstörténeteit!

Iratkozz fel a Dúla blog hírlevelére!