Gyors kérdések és válaszok a császármetszés témája körül. Ha van olyan téma, amit nem említettem, de érdekel téged, vagy ha véleményed, tapasztalatod, hozzáfűznivalód van, kérlek írd meg kommentben.

Császármetszés kérdezz-felelek

Programozott császármetszésem lesz, vagy várhatok a fájásokra?

Ha előre lehet tudni, hogy valamilyen okból kifolyólag császármetszéssel fogsz szülni, a legtöbb kórházban kiírják az operáció időpontját. A kórház és az orvosod számára a műtét így tervezhető, és az operációs csapat is biztosan készen áll. A tervezett császármetszéseket a 39. hét után szokták elvégezni – ilyenkor a baba már érett, és megszületésre kész. Ha mégis azt szeretnéd, hogy kisbabád ne előre programozott időpontban szülessen, hanem amikor maga jelzi, hogy készen áll az indulásra, akkor beszélj erről orvosoddal. Zsanett kisbabája is így született: császármetszéssel, de nem programozott császármetszéssel. A nagyobb szülészeti intézményekben éjjel-nappal lehetőség van a császármetszés elvégzésére.

Mennyire megterhelő a szervezetem számára a császármetszés?

A tapasztalatoknak, az egyre fejlődő aneszteziológiának, az új műtéti technikának és az utógondozásnak köszönhetően viszonylag ritkák a császármetszést követő komplikációk. Ennek ellenére tudnod kell, hogy a császármetszés komoly hasi műtét, amelynek Rád és a babára nézve is szövődményei lehetnek. Kérdezd meg orvosodat, hogyan zajlik a műtét, milyen az utógondozás, és a csecsemőágyas osztályon milyen segítségre számíthatsz. A szülést követő első 3-4 napban jó, ha mindig van melletted valaki, aki elvégzi a baba körüli teendőket, és segít a mellre tételben. Lelkileg is megterhelő lehet a császármetszés tényének elfogadása, vagy egy hirtelen jött komplikáció esetén a hüvelyi szülésről való “átállás”. Beszéld át segítőiddel, hogy hogyan történt a szülés, és kérdezz meg minden apró részletet, hogy később ne maradjanak kérdőjelek benned a történtekkel kapcsolatosan.

Hüvelyi szülésnek indult, mégis császár lett belőle…

A császármetszések jó fele nem tervezett, hanem a szülés közben áll elő olyan helyzet, amikor az orvos úgy dönt, hogy műteni kell. Ha van idő az epidurális/spinális érzéstelenítésre, akkor éberen követheted kisbabád megszületését, de ha életmentő műtétről van szó, akkor altatni fognak. A sietség miatt mindkét esetben előfordulhat, hogy nem kapsz elegendő mennyiségű és mélységű információt arról, hogy mi történik Veled. Ha lehetőséged van rá, kérdezz bátran – a szülésznő és az orvosod melletted vannak. Az apák is nehéz helyzetben érezhetik a hirtelen váltás miatt magukat, hiszen rájuk még kevesebb figyelem irányul, és a legtöbb helyen be se mehetnek a császárműtőbe. Beszéljétek meg a szülésznővel és az orvossal, hogy ha a kisbaba megszületett, rögtön az édesapja meztelen mellkasára kerülhessen. Kutatások igazolják, hogy a korai bőr-bőr kontaktus nagyon fontos az újszülöttek számára, mert elősegíti a korai kötődést.

A császármetszés megkíméli a medencefenék izmait?

Némiképp megkíméli, de az igazán nagy terhelést a medencefenék izomzata számára nem maga a szülés, hanem a várandósság jelenti. Császármetszés után is ugyanúgy előfordulhat inkontinencia vagy a méhtartó szalagok megnyúlása. Akárhogyan is szülsz, a medencefenék és a hüvely körüli izmok tornáztatása, az intimtorna végzése mindenképp jó hatású.

Kíméletesebb a babának a császármetszés?

Egészséges és időben született újszülöttek esetében a császármetszés több komplikációval jár, mintha hüvelyi úton születnének. A császáros babáknak nagyobb arányban vannak légzési nehézségeik, másrészt nem kapják meg azt az “élénkítő” hormonkoktélt, amely hüvelyi úton született társaikat a szülés után éberen tartja. A műtét lehetetlenné teszi az “aranyórát”, a szülést követő zavartalan bőr-bőr kontaktust a baba és a mama között. A császármetszésnek vészhelyzetben azonban nagy jelentősége van: rossz szívhang vagy oxigénhiányos állapotokban életmentő lehet.

Létezik császármetszés kérésre?

Statisztikailag nem igen lehet kimutatni, hogy a császármetszésekből hány történt az anya kérésére. Magyarországon elvileg csak orvosi döntés alapján lehet a műtétet elvégezni. A magánklinikákon ennek ellenére mégis igen magas számban végeznek császármetszéseket. Talán nem véletlen, hogy pont ezeken a helyeken… Egy Németországban végzett kikérdezéses vizsgálat szerint  egyébként 2-3%-ra tehető a kívánságra végzett szülészeti műtétek gyakorisága.

Olvass még a császármetszésről a Dúla blogon!

Császáros szüléstörténetekért kattints ide!

Iratkozz fel a Dúla blog hírlevelére!