Az első lányom a kórházban még nem szopott ügyesen. Valamivel több, mint egy hét kellett ahhoz, hogy ráérezzen, hogyan is kell ezt ügyesebben csinálni. Nagy boldogság volt ez nekem, mert a tejtől duzzadó melleimen csak ő segíthetett. Nem mindig tartottam be a 3 órát. De nem is tudtam volna, mert volt, hogy Dóra másfél óránként is szopizott.

Eleinte fejtem, de aztán hallottam, hogy minél többet fejek, annál több lesz a tejem. Egyébként is nagyon sok tejem volt. Hagytam a babát a maga ritmusában enni, így a tej mennyisége hamar beállt az ő igényeihez.
Elég bátor voltam ahhoz, hogy bárhol megetessem, amikor megéhezett. Volt, hogy a Rába parton szoptattam, sőt, egy alkalommal még a 14-es csuklós busz hátsó részében is megetettem. Nem akartam, hogy a sírásától legyen hangos a busz, így mellre raktam.

Dóra szopott éjjel és nappal. Mindig megkönnyebbüléssel nyugtáztam a szopizások végét, mivel a melleim sem feszültek már, és ő is elégedett volt. Elégedett és kiegyensúlyozott baba volt, és a mai napig is az.

Dóra szopizik

Dóra szopizik

Sára születése után már, rutinos anyukaként tettem mellre a kicsit. Sára lusta baba volt. Neki elég volt 4-5 óránként ennie, de este ő is ugyan olyan intenzitással szopizott, mint anno a nővére. Sárával tapasztaltam meg először, hogy milyen a tejcsatorna elzáródás. Akkor sem adtam fel, és eszembe sem jutott elválasztani a kisbabám.

Nincs kényelmesebb dolog, mint a szoptatás. Az anya csak maga mellé veszi a picit, és táplálja. Ez egy semmihez sem fogható és hasonlítható fantasztikus érzés. Soha egy pillanatra sem fordult meg a fejemben, hogy nem tudok majd szoptatni. Azon sem gondolkodtam, hogy lesz-e elég tejem. Nem volt itthon csecsemőmérleg, így a súlyukat sem mértem. A lányok szemmel láthatóan szépen kerekedtek és ez elég volt nekem. Az egész család elégedett és boldog volt (és itt apára is gondolok).