A nők egy része rögtön megérzi a fogantatást. Hetedik érzékük megsúgja nekik, hogy testükben hatalmas változások zajlanak. Mások a kimaradt menstruáció után veszik meg a tesztet, és a két kék színű csíkot látva tudják, hogy kisbabájuk lesz. Nem is számít igazán, hogy az egyik vagy másik csoportba tartozol,  a lényeg, hogy mihamarabb vedd fel magzatoddal a kapcsolatot. Hogy hogyan is történhet a kapcsolatfelvétel? Ebben szeretnék most segítséget nyújtani Neked.

A várandós édesanya és magzata között többféle csatorna létezik. Nézzük elsőként a fiziológiai kapcsolatot. A méhlepényen keresztül kettejük szervezete szoros összeköttetésben van. A véráramon keresztül fontos kémiai anyagokat és információkat juttatnak egymás szervezetébe. Nem csak az anya testéből jutnak el jelzések a babáéba, hanem mindez fordítva is igaz: a magzat anyagcseretermékei is hatással vannak az anyai szervezetre.

A hormonokon hatásán túl létezik a viselkedés csatornája: minden, amit a várandós anya tesz, hatással van magzatára is. A kicsi érzékeli az életritmusod, a Téged körülvevő környezetet és személyeket, és a közvetlenül rá irányuló cselekedeteidet is: eljut hozzá, ha megsimogatod a pocakod vagy ha énekelsz neki.

Harmadikként csatorna a “láthatatlan csatorna”, vagyis a lelki köldökzsinór, amiről Raffai Jenő és szerzőtárai könyve is szól. Ennek a kapcsolatnak az alapja egyfajta ösztönös, intuitív tudás a benned fejlődő kisbabáról: megérzed, hogy fiú-e vagy lány, hogy mikor fog születni, vagy hogy egy rossz orvosi lelet után is biztos meggyőződésed, hogy minden rendben van odabent. Persze nem mindenkinél működik ez a képesség ilyen egyértelműen.

Hogyan lehet a babára hangolódni, és a kapcsolatodat elmélyíteni a várandósság hónapjai alatt?

Nem muszáj szakemberhez fordulni, ha fel szeretnéd venni a kapcsolatot a kisbabáddal. Először is alakítsd a napirendedet úgy, hogy a nap folyamán mindig legyen egy teljesen zavartalan és nyugodt félórád, amikor elcsendesülsz és befelé figyelsz. Ilyenkor kapcsold ki a telefont, a rádiót és a tv-t, és helyezkedj el kényelmesen. Zenét is hallgathatsz közben, ezt a babák is szeretik (a 7. hónap után jól működik a hallásuk, előtte pedig a zene rezgéseit érzékelik). Gondolj a kisbabádra, és fogalmazd meg az érzéseidet neki – a jókat és a kevésbé kellemeseket is. Ahogy nő a pocakod azután – és a kicsi mozgásait is egyre jobban érzed – egyre többet fogod érinteni és simogatni a hasadat, aminek Ő odabent nagyon örül. Hangosan is beszélhetsz hozzá, olvashatsz neki mesét, vagy énekelheted kedvenc énekeidet. Amikor megszületik, teljes biztonsággal felismeri majd a hangodat, és a párodét is. A harmadik trimeszterben képzeld el azt is,  hogy hogyan fog megszületni. Gondolatbeli filmvásznadon lepergetheted a vajúdás és szülés minden apró részletét. Oszd meg az eközben átélt érzéseidet a babával is.

A legfontosabb: a várandósság teljes ideje alatt keresd rendszeresen a kapcsolatot a kisbabáddal, olyan formában, amely mindkettőtöknek jól esik.

 

Olvass még többet a várandósságról a Dúla blogon!

Iratkozz fel a hírlevélre!