A Hello Baby tavaszi számában több cikk is foglalkozott a dúlai szüléskíséréssel, a dúla szülésfelkészítő és gyermekágyas munkájával. A lap megkérdezett családokat, édesanyákat, egy szülésznőt és dúlákat is arról, hogy hogyan élték meg a szüléskísérést? Hogyan segített ne

Károlyi Natália dúlatársam írása.

Hogyan segít a dúla?

Hogyan segít a dúla?Egyre több anya igényli dúla támogatását a szülés körüli időszakban. A kívülállók, de sokszor a családtagok és az egészségügyi dolgozók is értetlenül állnak az új divatnak tűnő jelenség előtt. Pedig valójában az emberiséggel egyidős gyakorlat, hogy a várandós kismamákat tapasztalt, támogató asszonytársak kísérik az anyává avatódás útján.

Vissza a gyökerekhez!

– Az 50-es években Magyarországon is intézményes keretek közé szorult a szülés. A törvények kiszakították ismerős közegükből az anyákat, és a sterilitás védelmére hivatkozva megtiltották a hozzátartozók jelenlétét is életük egyik legmeghatározóbb eseményén. Ez hatalmas törést jelentett az ősi női tudás átadásának láncolatában – magyarázza Novák Julianna dúla, a Magyarországi Dúlák Egyesületének szakmai koordinátora. – A modern dúlaságot dr. Geréb Ágnes honosította meg itthon, kaliforniai tanulmányútján szerezett élményei hatására. Az első magyar dúlák többnyire korábban otthon szült édesanyák voltak. Először úgy került dúla szülészetekre, ha egy-egy otthon induló szülést végül a kórházban kellett folytatni. 2000-ben a Napvilág Születésház elindította az első hazai dúlaképzést, az ezt elvégző tizenegy dúla pedig megalapította a MODULE-t.

Dúlák a kórházban

Hosszú évtizedekig a szülészorvos jóindulatán és bátorságán múlott, hogy megadatott-e a társas támasz egy-egy vajúdó kismama számára. Dr. Geréb Ágnes engedte be az apákat a szülőszobára első ízben a Szegedi Klinikán. Idővel más szülészeteken is felütötte fejét a családbarát szemlélet. – 1998-tól törvény garantálja a szülő nő jogát, hogy a folyamatosan mellette lehessen valaki, akit ő választ maga mellé. Ez lehetővé teszi, hogy bárhol kísérhesse dúla is a kismamát, ha ő úgy dönt – magyarázza Novák Julianna. Sajnos sok kórházban csak egyvalaki lehet kísérő, így az anya választani kényszerül a párja és a dúlája jelenléte között. Pedig mindkét szereplő egyenlően értékes, de egymást kiegészítő – és nem helyettesítő támogatást nyújthat az anyának!

Kik is a dúlák?

Általában olyan nők, akik maguk is szültek már, de vannak még nem szült, sőt férfi dúlák is. A dúlaság feltétele mindössze a szülés csodájának alázatos tisztelete, az édesanya folyamatos, és feltétel nélküli támogatása minden helyzetben. A dúla segítheti információkkal az anya döntéseit, és adhat érzelmi muníciót is a tervek kivitelezéséhez, de a döntéshozás az anya feladata. Vannak dúlák, akik képzett aromaterapeuták, vagy masszőrök is egyben, mások a homeopátiához is értenek, és akadnak, akik a magzat kevésbé ideális beilleszkedésén is tudnak javítani rebozotechnikával. A legszélesebb körben alkalmazott egyben leghatékonyabb dúlatrükk azonban a személyes jelenlét, a figyelem és az érintés. A legtöbb anya és pár számára ezért a dúla személyisége a legfontosabb szempont a választásban.

Dúlával szülni – szülői tapasztalatok tükrében

Első várandósságom utolsó harmadában elköltöztünk, így más kórház és más segítők után kellett néznem. A körzeti kórházban már nem tudtam sem orvost, sem szülésznőt fogadni. Pedig nekem fontos lett volna, hogy olyan személy foglalkozzon velem a szüléskor, akit már ismerek. Védőnő unokatestvérem javasolta, hogy lépjek kapcsolatba Lénárd Orsi dúlával. Már az első beszélgetést nagyon hasznosnak találtam. Alig volt információm a szülés természetéről, annál több félelmem. Orsi elmagyarázta, hogy a méhösszehúzódások kezdetben gyengédek, és amikor erősebbekké és sűrűbbé válnak, akkor is van köztük szünet, amikor megpihenhetek. Ő segített a kórházválasztásban is. A vajúdás alatt hasznos tippeket adott: próbáljuk ki a labdát, üljünk be a kádba. Szép élmény volt! Egyértelmű volt, hogy másodjára is őt kérjem fel segítőmül.”

– Betti

Második fiam itthon született. Számoltam vele, hogy a párom nem tud majd jelen lenni a szülésnél. Egyrészt a sérve miatt sem volt fizikailag terhelhető, másrészt fontosabb volt, hogy a nagyobbik fiunkkal tudjon foglalkozni adott esetben, mint hogy ő legyen mellettem. A bábám Velkei Éva dúlát javasolta, én pedig megbíztam a választásában. Először a szülés napján találkoztunk. 7:20-kor érkezett a bábákkal, 8-ra már meg is lett a baba, így sok teendője nem akadt velem. De megnyugtatott a jelenléte kitoláskor, emlékszem, hogy jó volt szorongatni a kezét.”

– Vivi

A feleségem már dúla volt, mikor harmadik gyermekünk megfogant. Mégis váratlanul ért, hogy dúlát is szeretett volna maga mellé. Kicsit sértette is az önérzetemet, hogy vajon én nem vagyok elég neki? Mikor azonban személyesen is megismertem Belányi Évit, el tudtam fogadni, hogy vele szüljünk. Számomra az volt a legfontosabb, hogy emberileg hogy tudunk majd együttműködni. Évi a feladatok jó részét átvette, például ő szaladt az orvosért, mikor hirtelen elindult a baba kifelé. Így több figyelmem és energiám maradt a feleségem támogatására.

– Gyuri

Császármetszés dúlával

– Ha valaki császármetszésre készül, akkor is érdemes dúlát fogadnia – állítja Mélykúti Andrea, dúla. – Saját tapasztalatból tudom, milyen sokat jelent, ha műtét közben valaki beszél az emberhez. Szerencsére néhány kórházban van lehetőség a műtőben is az anya mellett maradni. Ha ez megvalósulhat, sok anya kifejezetten szép élményként emlékezik vissza a műtétre. A leghasznosabb mégis az, amit dúlaként a császáros anyákért tehetek, hogy ki tudom kérni a babát, míg az anya az őrzőben van. Ilyenkor bőr-bőr kontaktusba lehet őket hozni, segítek mellre tenni a picit. Kifaggatom az apát, mi történt, míg a baba vele volt, így az anyának kevésbé lesz filmszakadás érzése. Besegítek az anya ápolásában, amíg nem tud felkelni. Aki élt már át császármetszést, tudja, hogy az egyik legnagyobb testi-lelki próbatétel az első talpra állás. Ilyenkor is jól jön az érzelmi és a fizikai támasz.

Szülés dúlával – szülésznőszemmel

– Mikor először találkoztam egy kismamát kísérő dúlával a szülőszobán, magam is azt gondoltam, hogy minek ide még egy női segítő? Mi szülésznők is tudunk gondoskodni az anyákról! – emlékezik vissza Gyurkovics Katalin, a Jahn Ferenc Délpesti kórház szülésznője. – Azonban, mikor a vajúdás hosszúra nyúlt, nagyon tudtam értékelni, hogy van “plusz két kéz” masszírozni, itatni a kismamát, törölgetni a homlokát, vagy épp a helyzetváltoztatásban segíteni. Katalin kollégái egy része azonban nehezen tudja elfogadni a dúlák jelenlétét. – Sokan attól félnek, hogy a vajúdó anya figyelme szétforgácsolódik, ha túl sokan vesszük körül, és nem tud a kitoláskor a szülésznőre összpontosítani, együttműködni vele – fejti ki a szülésznő az okokat. – Én azt gondolom, hogy jó kommunikációval ez megelőzhető: én mindig tisztázom a dúlákkal, meddig az övék a munka, és honnantól a miénk a felelősség. Bár, akikkel én találkoztam, mind maguktól is érezték ezt. Él olyan félelem is a dúlákkal kapcsolatban, hogy esetleg az egészségügyi dolgozók ellen hangolják őket és szembeszállásra buzdítanak. Ilyenre nem láttam még példát. Olyanra már igen, hogy a dúla jelenléte az anyát annyira magabiztossá tette, hogy határozottan ki mert állni a saját szempontjaiért – zárja szavait Gyurkovics Katalin.

Gyermekágy dúlával

Ha már megvan a baba, hátra van a gyakran váratlanul nehéznek bizonyuló feladat: családdá kovácsolódni, megoldani a mindennapok feladatait, kiismerni a baba és saját megváltozott szükségleteinket. – Szüléskísérő dúlaként nehezemre esett elengedni szülés után a családok kezét. Gyerekeim kora miatt volt kapacitásom továbbra is segíteni, az anyák pedig gyakran ruházták rám a “pótnagyi” szerepét: továbbra is igényelték a jelenlétemet az életükben, hozzám fordultak bizalmas kérdéseikkel. Én meg két beszélgetés között besegítettem az otthoni teendőkbe: a mosogatásba, a takarításba, a játszóterezésbe – osztja meg tapasztalatait Miskovics-Kobza Zsuzsanna (Meső) dúla, gyermekágyas segítő. – Felismertem, hogy a mai világban hatalmas hiánycikk az értő-érző női támogatás a gyermekágyas időszakban. Ez egy olyan életszakasz, amit egy egész segítői hálózatra szabott a természet, a rokonok viszont – mivel nincs előttük ilyen minta – csak ritkán tudják az anyákat ráhangolni saját belső ösztön-énjük hangjára, megerősíteni őket “ősanyaságukban”. Éppen ezért elkezdtem olyan segítőket képezni, akik képesek olyan komplex szolgáltatást nyújtani, mely – a háztartási munkáktól az empatikus, mély beszélgetésekig – minden eszközzel az anyák testi-lelki tehermentesítését igyekszik biztosítani. Célunk hogy az anya harmóniában élhesse meg ezt az érzékeny és fontos időszakot.

Hogyan segít a dúla? Cikk a Hello Baby újságból

A fenti cikk a Hello Baby február-márciusi számában jelent meg. Kattints ide, és olvass további Hello Baby cikket “a Hogyan segít a dúla?” témában!