Szőke Sarolta Debrecenben élő dúlatársam kétszer szült, és bár mindkétszer természetes szülésre készült, mindkét alkalommal császármetszéssel hozta világra gyermekét. A szülések körül átélt élményei és tapasztalatai arra sarkallták, hogy honlapot és könyvet írjon, okostelefon alkalmazást készítsen ebben a fontos, de eléggé elhanyagolt témában.

Szőke Sarolta dúla, császármetszésről könyvet és honlapot írHonnan jött az ötlet, hogy dúlaként császármetszéssel kapcsolatos könyvet írj és ilyen témájú honlapot szerkessz?

Saját élményből. Mindkét gyermekem sürgősségi császármetszéssel született. Az elsőnél elég váratlanul és felkészületlenül ért a műtét. Háborítatlan szülésre készültem és a várandósság alatt úgy voltam, hogy én úgy se császárral szülök, így nem tájékozódtam a témában. Amikor egy-két napom volt terminus előtt és látszott, hogy baj van, azt tapasztaltam, hogy hiányzik egy átfogó tájékoztató weboldal a császármetszésről, ahol gyorsan utána-olvashatnék a bennem felmerülő kérdéseknek. A császármetszés után pedig megtapasztaltam a felépülés nehézségeit és a hiányos kórházi tájékoztatást és gondoskodást is.

A második várandósságom alatt is készültem a hüvelyi szülésre. Végül ismét sürgősségi császármetszésem lett és utána arra gondoltam, hogy jó lenne a sorstársaimnak segíteni. Ezért hirtelen ötlettől vezérelve gyógytornász férjem kisfilmeket készített rólam, a sebvédő mozdulatokról és gyógytorna gyakorlatokról, melyek segíthetik a gyorsabb és zavartalan felépülést. Ezek a felvételek szolgáltak könyvünk kiindulópontjaként.

És annyit helyesbítenék, hogy először jött az ötlet a császáros anyukáknak szóló weboldalról és a felépülést segítő könyvről és utána végeztem dúlaképzést. Szóval ez az én történetem, nekem így sikerült pozitívra fordítani a császáros szülésélményemet.

Miben segíthet a könyvetek a császáros édesanyáknak?

Az első kötet a császármetszés utáni közvetlen időszakkal kezdődik és összefoglalja a kórházi tartózkodás és az első hét történéseit, tennivalóit. Egyszerű magyarázatokkal, szemléletes képekkel, gyakorlatias tanácsokkal szeretnénk megkönnyíteni ezt a sokszor „asszonypróbáló” időszakot. A könyv különlegessége, hogy konkrét, a korai időszakban végezhető gyógytorna gyakorlatokat is bemutat. Buzdítani szeretnénk az anyukákat a rendszeres gyógytorna végzésére, mert ez bizonyítottan jótékonyan hat a felépülésre.

Az első, szülés utáni időszakot felölelő kötet után megjelent egy második könyv is. Ebben miről olvashatnak a császáros édesanyák?

A „Császármetszés után otthon” című kötet sok életvezetési tanácsot ad és gyakorlatias ötleteket a hétköznapok megkönnyítésére. Szeretnénk tudatosítani, miért fontos „kifeküdni a gyermekágyat”és miért legyenek az anya körül segítők. A Dúlakönyv azt írja. „Minél jobban törődnek az anyával, annál jobban fog tudni foglalkozni a gyermekével.”

A császármetszés lelki oldalát is bővebben írunk, hogy mennyire különböző élmény lehet, és mit lehet tenni az esetleges érzelmi nehézségeken való túljutásért. Majd több gyakorlatias kérdést is érintünk mint pl. honnan tudhatja az anyuka, hogy már biztonságos egyedül autót vezetnie. Bemutatjuk azt is, hogy a babás élethelyzeteben (pl. fürdetés, emelések) hogyan lehet kímélni a hátat és a heget. Írunk a sportolás alapelveiről a 6. hét után és hogy mire kell figyelmi a heg védelme miatta a császármetszés utáni első évben.

Néhányan, akik olvasták a könyvet, azt mondták, hogy könyvünk a hüvelyi úton szült anyukáknak is jó lenne.

Úgy tudom, több filmet is készítettetek császármetszés témában a könyvekhez. Ezeket hol lehet megnézni?

A könyvet 15 kisfilm illusztrálja, amik a sebkímélő mozdulatokat és a lehetséges korai gyógytornagyakorlatokat mutatják be. Néhány megtekinthető a „császáros anyuka” csatornán, a Youtube-on. Az összes kisfilm 300 Ft-os szimbolikus áron érhető el. Kérésre szívesen hozzájárulunk szülésfelkészítőn való felhasználásukhoz. A sebvédelemmel kapcsolatos kisfilmek ingyen letölthető mobilalkalmazásunk keretében is megtekinthetők.

Honnan jött a császáros mobilalkalmazás ötlete?

Közvetlenül császármetszés után az anyukák sokszor alig bírnak kiszállni az ágyból és bizony sok helyütt hiányzik a gyógytornász (vagy szülésznő) nyújtotta tájékoztatás, hogyan is kell védeni a friss sebet a hétköznapi mozdulatok vagy akár köhögés során. Először egy összevágott tájékoztató filmre gondoltunk, de problémásnak tűnt, hogy akkor a szülészeten a császáros őrzőben kellene hozzá lennie számítógépnek vagy DVD- lejátszónak, kérni kellene erre a kórházakat stb. Ezen akadt el a dolog négy éve.

A mobilalkalmazás ötletét a férjem egyik számítástechnikus betege adta (aki sikeresen meggyógyult). A mobilalkalmazás jó megoldásnak tűnt, mert használata csak az anyukák felszereltségétől függ, és ma már egyre többeknek van okostelefonjuk. Az anyuka annyiszor nézi meg a képeket vagy filmeket, ahányszor szükséges neki és még el is olvashatja a leírásokat, magyarázatokat. Ezt a „Sebvédelem császármetszés után” című alkalmazást könyvünk egyik fejezete alapján csináltuk. Azért tettük ingyenessé – bár sok munkánk volt vele -, hogy a sürgősségi műtét után egyből segíthessen az anyukáknak.

A könyvek írása mellett tematikus honlapot is üzemeltetsz Császáros anyuka címmel. Milyen témákról írsz az oldalon?

Mindent össze szerettem volna gyűjteni, ami a császármetszéssel kapcsolatos. Azoknak, akik előre tudják, hogy császármetszésük lesz, az oldal tanácsokkal szolgál a felkészüléshez és a lehető legjobb szülésélményhez. Az oldal fő súlypontja a császármetszés utáni felépülés: gyógytorna, szoptatás, hordozás császár után, a császármetszés lelki feldolgozása. Az érdekes cikkek és a császáros szüléstörténetek mellett a császár utáni természetes szülésről is igyekeztem sok mindent összegyűjteni.

A császármetszésről szóló irodalom és cikkek területén több hiányosságot tapasztaltam, így fordítottam németből és angolból pl. a heg ápolásáról, a császármetszés lehetséges lelki hatásairól. A weboldalunkon amúgy a hegápolás a legkeresettebb téma. A császár utáni hordozásról se találtam egy cikket sem, ezért kérdeztem meg több hordozási tanácsadót is a témában.

Dúlaként szoktál-e császármetszéseket kísérni?

Mivel nekem két császáros szülésélményem van, én ezzel próbálok az anyukáknak segíteni. Olvastam, hogy vannak olyan amerikai dúlák, akik két császár után lettek dúlák, szüléseket kísértek, majd ők maguk is sikeresen szültek hüvelyi úton. Én a magam 41 évével, már nem leszek a VBAC (császármetszés utáni természetes szülés, magyarul “CSUSZ”) úttörője, de elméleti síkon, tájékoztatással szívesen támogatom. Hüvelyi szülés kísérését nem is vállalom, én eredetileg is csak gyermekágyi dúla képzést szerettem volna végezni.

Miben tudok akkor segíteni? Ha valakinek programcsászára lesz, tudok segíteni a felkészülésben, hogy egyrészt mit lehet tenni, hogy szebb élmény legyen, illetve mire számíthat közvetlenül a műtét után. Ha az anya tájékozott, akkor már ez is nagyban segítheti lelki egyensúlya megtartásában.

Nálunk, Debrecenben senki sem lehet jelen kísérőként a műtőben, úgyhogy marad a beszélgetés a szülés előtt és a gyermekágyas segítség utána. Ha valakinek sürgősségi császármetszése volt, akkor tanácsokat  tudok adni a felépüléshez, házhoz is szívesen kimegyek, hiszen a személyes segítség a legjobb.

Szülésfelkészítőn a hüvelyi szülés és a császármetszés különbségéről is beszélek és igyekszem elmondani, mit lehet tenni a császármetszés megelőzéséért: pl. az intimitás és biztonságérzet fontosságáról. A dúla ebben nagy sokat segíthet, hiszen ő lehet a biztos pont a vajúdás során az idegen kórházi környezetben. A dúla bizonyítottan jótékony hatással van a szülésre és a dúlai támogatás mellett eleve sokkal kevesebb a császármetszés.

Milyen terveid vannak a jövőt illetően?

Istennek hála, amit idénre terveztem, hogy elkészüljön a mobilalkalmazásunk, az hamar sikerült. Fő cél még a könyv ismertté tétele, hogy minél többen tudjanak róla és tényleg eljuthasson az érintettekhez.

Szívügyem a császármetszés elkerülése és ezért létrehoztam egy Előzzük meg a császárt! nevű weboldalt, ahol több cikket is összegyűjtöttem, tanácsokat a császár elkerüléséhez és tájékoztató anyagokat az esetleges beavatkozások következményeiről. Nem vagyok egészségügyi szakember, természetesen nem tudok orvosi szakvéleményt sem mondani. Amit viszont tudok, az a témába vágó cikkek, írások és gondolatok gyűjtése és rendszerezése, és azt gondolom, hogy ez már önmagában segítség az információkat keresgélő családoknak. Ezen a téren is tovább szeretném segíteni a jövőben az anyukákat.

Olvass további cikkeket a császármetszés témájában a Dúla blogon!

A császármetszés utáni természetes szülés lehetőségéről ide kattintva olvashatsz.

Iratkozz fel a Dúla blog hírlevelére!