1. Mi az a VBAC?

VBAC (ejtsd: “víbek”) rövidítés az angolból jön: Vaginal Birth After Caesarean, azaz “császármetszés utáni hüvelyi szülés”. Nemzetközi kutatások sora támasztja alá a VBAC létjogosultságát, hiszen rövid és hosszú távú következményei mind az anyára, mind a babára nézve kedvezőbbek, mint az ismételt császármetszésé. A ma Magyarországon érvényben lévő protokoll szerint a császármetszés utáni hüvelyi szülés ajánlandó és támogatandó, ha az előző szülés és a következő várandósság körülményei ezt lehetővé teszik.

2. Szülhetek-e én is császármetszés után hüvelyi úton?

Nagy valószínűséggel igen, de ehhez egy pár dolgot tisztázni kell. Először is nagyon fontos tudni, hogy az előzetes császármetszés milyen indokkal történt. Ha esetleg olyan tényezők álltak a döntés hátterében, amik jelenleg is fennállnak (pl. a medence elváltozásai vagy szemészeti indokból végzett császármetszés), akkor a természetes szülésre sajnos nincs esély. Egyéb esetekben azonban általában lehetséges a császármetszés utáni természetes szülés. Ha előzőleg elhúzódó vajúdásod és “fájásgyengeséged” volt, mindez nem kell megismétlődjön. Ugyanígy a farvégű fekvésben elhelyezkedő babádat nem feltétlenül követi faros kistesó. Természetesen a szülés kimenetelében számít az is, hogy a második várandósságod hogyan alakul. Ami nagyon jó hír, hogy a nemzetközi szakirodalom tanúsága szerint a VBAC-k több, mint 70%-a sikeres, azaz 10 szülésből 7-8 baba hüvelyi úton jön a világra. A Dúla blogon is számos sikeres császármetszés utáni hüvelyi szüléstörténet található.

3. Miért jobb, ha természetes úton szülök?

A természetes szülésnek számos előnye van számodra és a kisbabád számára is. Hüvelyi szülést követően hamarabb felépülsz, és kevesebb fájdalomra számíthatsz, mint operáció esetén. Nem kell számolnod a műtéti szülés általános rövid- és hosszútávú kockázataival és szövődményeivel, mint pl. belső szervek sérülései, vérzés, mélyvénás trombózis stb. Kisbabádnak is könnyebb lehet az életkezdés: a szülőcsatornán átpréselődve számtalan hormonális és fizikai hatás éri, ami segít neki a külvilághoz való alkalmazkodásban. Hüvelyi úton született babák esetében kevesebb a légzési probléma és ritkábban fordulnak elő sérülések.

4. Mire számíthatok VBAC esetén?

A császármetszés utáni hüvelyi szülés és a “normál” hüvelyi szülés közötti egyetlen nagy különbség, hogy az első esetben a műtét következményeként a méhen heg található. Az esetek csekély százalékában (kb. 1%) ez a műtéti heg a várandósság vége felé vagy a vajúdás során megnyílhat vagy akár teljesen szét is válhat, ami mind az anyára, mind a magzatra nézve veszélyes állapot. A császármetszés utáni hüvelyi szülés ezért mindenképp nagyobb figyelmet igényel. Szakmai előírás, hogy a vajúdás teljes ideje alatt folyamatosan ellenőrzik a magzati szívhangokat (azaz állandó ctg-vizsgálatra számíthatsz). Ugyancsak a hegszétválás esélyének csökkentése miatt jóval körültekintőbben bánnak a szülésindító és fájáserősítő gyógyszerekkel.

5. Hogyan készüljek fel a császármetszés utáni hüvelyi szülésre?

Mindenképp olvass utána, tájékozódj, érdeklődj! Beszélj orvosoddal arról, hogy VBAC-t szeretnél. A szülészeti intézmények és orvosok eltérő módon ítélik meg a császár utáni természetes szülés lehetőségeit, ezért jó ezeket előre felmérni. A kérdéseid megfogalmazásához itt találhatsz egy alapos listát. A kórház- és orvosválasztás mellett nagyon fontos, hogy további támogatókat: szülésznőt, dúlát is keress magadnak, akik a vajúdás óráiban melletted állnak és testileg-lelkileg is támogatnak majd. Mindemellett elengedhetetlen a párod és a család támogatása is ebben a fontos kérdésben. Dolgozd fel előző szülésed élményét, hogy annak terhét nem kelljen magaddal vinned a következő alkalommal. Beszéld át pároddal, mi hogyan történt.

Ha szükséges, kérd szakember segítségét: dúlád, szülésznőd szívesen beszélget Veled az elmúlt császármetszés eseményeiről. Az is előfordulhat, hogy a császármetszés miatt olyan mélyebb lelki terheket szereztél, amikor egy mentálhigiénés szakember vagy pszichológus felkeresése a jó választás. Keress magadnak szülésfelkészítő tanfolyamot, egyéni konzultációt, vagy lépj be egy császármetszéses anyákat támogató csoport(ok)ba. Segíthet egy összetartó kismama jóga vagy kismama torna közösség is.

És végül egy “útravaló” gondolat: tudatosítsd magadban, hogy ez most egy egészen más és új történet. Újak a szereplői: hiszen te is sokat változtál, alakultál az elmúlt időszakban, és a kisbabád is egy teljesen új kis személyiség. Talán más kórházat és új orvost, szülésznőt választottál magad mellé, és ez alkalommal lehet, hogy dúlád is lesz. A szülésélmény feldolgozásba és a felkészülésbe fektetett időd, energiád és elszántságod mindenképp megtérül, bárhogy is alakul a történeted.

Szép szülést és sikeres VBAC-et kívánok! Olvass sikeres VBAC szüléstörténeteket a Dúla blogon! Iratkozz fel a Dúla blog hírlevelére!