A szülés körüli társadalombiztosítási ellátások és az anyasági támogatások szövevényes rendszerében nehéz eligazodni. Segítségül hívtam ezért Kiss-Márton Adrienn független munkaügyest, aki több mint 10 év munkaügyi és HR pozícióban töltött munka után kismamaként és anyaként is jól tájékozott ezen a területen. Összegyűjtöttem egy jó pár gyakran feltett kérdést, amikre Adrienn válaszolt. Az általa leírtak neked is segíthetnek eligazodni a GYES-GYED-CSED bermuda-háromszögében.

Anyasági támogatások

Várandós lettem, de még nagyon az elején tartok. Mikor és hogyan közöljem a hírt a munkahelyemen?

Anyasági támogatások, Kiss-Márton AdriennEz valóban nagy dilemma. Téged, a munkavállalót is terhel tájékoztatási kötelezettség a munkáltatód felé. A kritikus első 12 hétben azonban én mindenképp várnék a bejelentéssel. Kivételt képez ez alól, ha éppen ebben az időszakban szeretnének felmondani neked. A várandósság ténye ugyanis védelmet biztosít számodra a munkáltatói felmondás ellen, így mielőtt kezedbe kapod a felmondást, tájékoztasd őket a tényről. A legjobb, ha ezt írásban teszed, mert ugye a szó elszáll…

Ha nem terveznek felmondani neked, akkor a tájékoztatási kötelezettséged mindenképp megvan. A 12. hét után már bejelentheted a várandósságodat, hogy a munkáltatód is fel tudjon készülni az otthon töltendő időszakodra. Neki is találnia kell valakit, aki átveszi a helyedet erre az időre – és jó, ha még esetleg be is tudod tanítani.

Mire számíthatok, ha megtudják, hogy kisbabát várok?

Remélhetőleg örülni fognak, s igyekeznek találni a helyedre valakit. Jó, ha tudod, hogy a várandósságod megállapításától a gyermeked 3 éves koráig a beleegyezésed nélkül nem vagy foglalkoztatható más helységben. Elképzelhető az is, hogy a jelenleg betöltött munkakörödet nem tudod ellátni a várandósságod okán, így a gyermeked 1 éves koráig más munkakört fognak felajánlani neked.

Ha jól vagyok, meddig érdemes dolgoznom? Az utolsó hetekben azért már a babára szeretnék fókuszálni.

Addig dolgozz, ameddig úgy érzed, hogy ez fizikailag nem okoz nehézséget, és tudsz a munkára koncentrálni. Vannak persze olyanok is, akik az „íróasztal mellől mennek szülni”, de ez talán a ritkább eset. A törvény lehetőséget biztosít arra, hogy szülésed várható idejét megelőző 4 héttel már megkezdd a szülési szabadságodat. Ez a szülési szabadság 168 napig tart, és majd ennek lejártát követően indul a gyermek gondozása céljából igényelt fizetés nélküli szabadság, mely a gyermek 3 éves koráig jár.

A pocakban lévő kisbabám után is kaphatok adókedvezményt?

Igen, a családi kedvezmény igényelhető már a magzatra is a terhesség 91. napjától. Ezt sajnos sokan elfelejtik, és nem kérik az igazolást a nőgyógyásztól. Az orvos automatikusan nem adja, hisz neki nem az a feladata, hogy az adózásra figyeljen, hanem, hogy a babáddal és veled minden rendben legyen. A legfontosabb, hogy figyeld a határidőket, és ha a magzatod betöltötte a 91. napot, akkor erről kérj igazolást a nőgyógyászodtól! Ezt az igazolást neked kell megőrizned, és nem kell beküldened sehova. Ha kapsz egy NAV ellenőrzést, akkor be kell mutatnod, hogy jogosult voltál igénybe venni kedvezményt.

A kedvezmény már arra a hónapra igénybe vehető, amikor a magzat a 91. napot betöltötte. Ha például a 91. napot január 31-én töltöttétek be, akkor már január hónapra jár a teljes kedvezmény. A kedvezményt igénybe veheted év közben is a havi munkabéredből (ehhez a nyilatkozatot szükséges leadnod a munkáltatódnak), de ha ezt elmulasztottad, akkor év végén egy összegben is érvényesítheted az adóbevallásod elkészítésekor.

Az apát milyen kedvezmények illetik meg?

A szülés körüli ellátások esetén ritkábban esik szó az apákról – pedig az ő szerepük is nagyon fontos. Az apák is (amennyiben férjek – akár megosztva az anyával, akár csak ők) jogosultak a magzat, majd később a gyermek után járó családi kedvezményt igénybe venni. Ehhez nekik is szükséges nyilatkozatot leadniuk.

Az apákat továbbá megilleti 5 nap extra szabadság, amit a szülést követő 2 hónapon belül vehetnek ki.
Ezen felül az új Munka törvénykönyve értelmében a +2 nap gyermeknevelési pótszabadságot már mindkét szülő igénybe veheti a gyermek születésének évétől kezdve.

Anyasági támogatások

Mostanában több változás is volt a GYED körül. Mire számíthatok 6-8 hónap múlva, amikor megszületik a kisbabám?

Ezek a szabályozások valóban elég gyakran változnak, így nem is bocsátkoznék jóslatokba, hogy mi lesz 6-8 hónap múlva? Ami az anyasági ellátások terén jelenleg hatályos paragrafusokat illeti, a sorrend a következő (amennyiben jogosultak vagyunk az ellátásokra):

  1. A szülést megelőző 4. héttől már igényelhető a CSED, amely 168 napig jár, (amennyiben TB kifizetőhely a munkáltató, akkor ők folyósítják, egyéb esetben az OEP).
  2. Ezt követi a GYED, amit a gyermek 2 éves koráig folyósítanak, (amennyiben TB kifizetőhely a munkáltató, akkor ők folyósítják, egyéb esetben az OEP).
  3. A sort végül a GYES zárja (a MÁK folyósítja, ott is kell megigényelni).

Mire érdemes még munkavállalói szempontból figyelnem a terhesség, szülés és anyaság kapcsán?

Nagyon fontosnak tartom, hogy a saját érdeketekben figyeljétek az aktuális változásokat, tartsátok a kapcsolatot a munkáltatótokkal az otthon töltött idő alatt is. (Így nem felejtkeznek el rólatok, és ti is képben maradtok az aktuális cégen belüli változások tekintetében.) Fontos továbbá, hogy a határidőkre is figyeljetek. Tudom, hogy az otthonlét alatt olyan könnyen összefolynak a napok, de a ti ellátásotok múlik egy időben beadott kérvényen vagy kérelmen. Legfőképp a ti érdeketek, ha mindenre figyeltek. Az ellátások nem járnak automatikusan, azokat mind meg kell időben igényelni.

Mikor kell igényelni az anyasági támogatásokat?

Munkavállaló vagyok

Kattints a logóra, és tölts le egy praktikus, áttekintő térképet az igénylések menetéről és határidejéről.

Ha kérdéseid adódnak, mindenképp konzultálj munkaügyekben járatos szakemberrel, vagy tájékozódj a törvény paragrafusaiból!

Olvass még a várandósság témáiról a Dúla blogon!

Iratkozz fel a Dúla blog hírlevelére!