Érezted a várandósság első jeleit? Vannak olyan nők, akik megérzik a megtermékenyülés vagy a petesejt beágyazódásának pillanatát, míg másokban a menstruációjuk kimaradása után, a két kék színű csíkot látva tudatosul: anya lettem. A várandósság mindenképp nagy változást hoz a női test működésébe, és az anyává válás lelki folyamata is elindul.

Most csokorba gyűjtöm, milyen változásokat érzékelhetsz magadon, amikor kisbabád beköltözik a pocakodba. Lehet persze, hogy nálad csak egy-egy dolog jellemző, de az is lehet, hogy az itt felsoroltak nagy részét tapasztalod magadon, amióta babát vársz.

A várandósság első jelei

Fáradtság

Az első hetekben, hónapokban szinte állandóan álmos lehetsz. Hétvégén ebéd után lepihensz, pedig ezt eddig el sem tudtad képzelni magadról. Esténkét kimerülten mész az ágyba, és örülsz, hogy végre újra vízszintesben lehetsz. Ez az érzés a legtöbb várandós számára ismerős: az ilyenkor nagy mennyiségben termelődő progeszteron hormon okozza a tüneteket.

Érzékeny mellek

Olyasmi érzés, mint a menstruáció előtt: a melleid duzzadtak, elnehezülnek, és az érintésre érzékenyen reagálnak, a mellbimbó és a bimbóudvar pedig sötétebbre színeződik. Ennek a hátterében is a megváltozott hormonháztartás áll. Amint a szervezeted hozzászokik a változáshoz, szépen el is múlik a nagyfokú érzékenység, míg az erősebb pigmentáció marad.

Gyakrabban kell pisilni…

A várandósságot a HCG hormon jelenlétével igazolják a kórházi és patikában kapható tesztek. Ez a hormon okozza azt is, hogy a szokásosnál gyakrabban kell felkeresned a mosdót.

Szagokra, ízekre való érzékenység

Az eddig kedvelt ételek vagy italok nem ízlenek, és van, hogy a szaguktól is undorodsz, ugyanakkor olyan ételeket kívánsz, amit addig nem is szerettél. (A várandósság első heteiben én például nem tudtam kávét inni, pedig nagyon szeretem egyébként az ízét, viszont mindig spenótos ételeket kívántam.)

Hányinger, hányás

Az előzőek durvább változata… Lehet, hogy már reggel émelyegve ébredsz, és az is lehet, hogy a hányinger, a hányás az egész napodat végigkíséri. Egyesek citromos vizet isznak, mások kekszet majszolnak vagy aromaterápiát alkalmaznak – mindenkinél más válik be.

Elmaradt menstruáció

Ha a szokott időben nem menstruálsz, mindenképpen érdemes egy tesztet csinálni. Legtöbbször már ilyenkor látható a két kék csík rajta, de ha mégsem, ismételd meg egy pár nap múlva.

Olvasd el a Dúla blog témába vágó másik cikkét A várandósság valóban más-állapot címmel!

A várandósság első jelei

Nézd meg, milyen egy 10 hetes és 1 napos baba az anyaméhben! (A videó címe félrevezető, az ultrahang képernyőjén a helyes adat.)


Kíváncsi vagy a Dúla blog többi videójára is? Kattints a Dúla TV kategóriára!

Iratkozz fel a hírlevélre!