A fájdalom többnyire nem jelent jót. Ugyanakkor a szülés során érzett fájdalom kivételes: fontos élettani funkciója van. A szülési fájdalomról tudjuk, hogy nem betegséget jelez Bár az első szülés előtt nehéz elképzelni, hogy pontosan mire is számíts, mindig gondolj arra, hogy még ha érzel is a fájdalmat a vajúdás során, átélheted a szülés-születés misztériumát.

Szülési fájdalom - a dúla válaszol

Mit tudunk a szülési fájdalomról?

A szüléskor érzett fájdalmat a méhnyak tágulása, a szövetek feszülése és az egyre erősödő méhösszehúzódások okozzák. A méh izmai megfeszülnek és keményen dolgoznak, és a méhszáj is kitágul, hogy világra jöhessen az a kicsi baba, akit az anyaméh 9 hónapon keresztül óvott és nevelt. Kivételes is ez a fájdalom, mert nem betegséget vagy sérülést, hanem a női test csodás életadó képességét jelezi.

Az első szülés előtt nemigen lehet elképzelni, hogy miről is lesz szó. Mit szoktál mesélni a szülésfelkészítőn a kismamáknak a fájásokról?

Dúlaként sok szülést kísérek, és többféle fájdalomkezelési stratégiával találkozom a szülőszobán. Érdekes ezeket is látni, átgondolni. A szülésfelkészítő tanfolyamon és a szülésfelkészítő konzultációkon is gyakran felmerül a kérdés: milyen lesz a vajúdás? Mennyire fog fájni? Mit tehetek azért, hogy elviselhetőbbek legyenek a méhösszehúzódások?

A vajúdás gyakran úgy indul, mint egy erőteljes menstruációs görcs – akár némi derékfájással “fűszerezve”. A hullámok szülés előre haladtával egyre erősödnek és intenzívebbé válnak. A méhösszehúzódások közötti idő rövidül, míg egy-egy kontrakció hossza nő. Persze mindenki másképp érzékeli a fájdalmat: fájdalomküszöbünk és fájdalomtűrő képességünk is egyéni, és egy anya két szüléskor érzett fájdalma is lehet teljesen eltérő. Azt gondolom, az a legfontosabb, hogy a szülés előtt állók úgy tekintsenek a kontrakciókra, mint a méhük erejére, amely világra segíti gyermeküket. Érdemes tudatosítani magukban, hogy minden egyes összehúzódással közelebb kerülnek ahhoz, hogy kisbabájukat karjaikban tarthassák.

A szülésfelkészítő alkalmakon lehet szimulálni a szülési fájdalmat, és a várandósok megfigyelhetik, hogyan érzik magukat közben, milyen testi és lelki reakciójuk van rá, illetve mi segít nekik a legtöbbet? Van, akinek a mozgás, másoknak az egyedüllét, megint másoknak a gondolatok elterelése. Az önismeret és a fájdalommal kapcsolatos korábbi élettapasztalatok jól jönnek ilyenkor.

Ha szeretnél jelentkezni az éppen induló szülésfelkészítő tréningemre, kattints ide további információkért!

Lehetséges-e “együttműködni” a fájdalommal?

Mindenképpen. Ha a szülő anya megadja magát a hullámoknak, akkor sokkal könnyebb dolga lesz. Szokták a vajúdást és szülést örvényként is jellemezni: intenzív, befelé, lefelé halad és magával ragad. Ahogy az örvénybe került ember is legjobb, ha hagyja magát a vízzel mélyre kerülni, a vajúdásba is bele kell teljesen merülni. Ilyenkor a vajúdó eljut abba a módosult tudatállapotba, ami nagyban segíti őt és a szülés folyamatát.

Sok kismama felteszi magának a kérdést: „Hogy fogom én ezt bírni?” Fel lehet-e készülni rá előre, el lehet-e képzelni előre, hogy milyen lesz?

Minden édesanya vajúdása és fájdalomérzékelése más és más. Függ az egyéni érzékenységtől, és attól is, hogy a szülő nő mennyire érzi biztonságban magát, és milyen bizalommal van a segítői felé. Ha valaki például fél, annak nehezebb dolga van, mert ijedtség hatására ösztönösen összeszorítja tagjait, és “befeszül”, ami pont a szüléssel, az elengedéssel ellentétesen hat. A fájdalomérzetet növeli a többi negatív érzelem is: a harag, a félelem vagy a stressz. Jó hatású lehet ilyenkor a relaxáció (dúlaként a szülőszobán gyakran segítem ebben az édesanyákat), a párjuk vagy dúlájuk által végzett masszázs vagy akár egy szeretetteljes ölelés is. Ugyanígy a pozitív érzelmek: a biztonság, a nyugalom, a megbecsülés, az elfogadás átélése csökkenti a fájdalomérzetet.

Ha a vajúdó érzi a körülötte lévők szerető támogatását, ha ő határozhatja meg, hogyan szeretne életet adni babájának, és ha a vajúdás alatti miden döntés az ő egyetértésével történik, sokkal kevésbé érzi fájdalmasnak a folyamatot. Egy USA-ban végzett kutatás szerint a dúlai jelenlét önmagában fájdalomcsillapító hatású: a dúlai kísérést választó anyák közül kevesebb a gyógyszeres fájdalomcsillapítást igénybe vevők aránya. Kattints ide, és olvasd el a dúlahatásról szóló adatokat!

A szülésfelkészítés során mit tapasztalsz: sok kismama mondja előre, hogy nagyon fél a szüléstől a fájdalom miatt?

Az édesanyák gyakran kérdeznek a szülési fájdalomról. A szülésfelkészítő tanfolyamon részletesen beszélünk a erről és ennek természetes csillapítási módszereiről, illetve a gyógyszeres fájdalomcsillapításról is. Azt is meg szoktam kérdezni, hogy ők általában hogyan reagálnak a fájdalomra? Így együtt ki tudunk alakítani egy fájdalomkezelő “stratégiát”, amely személyre szabott, és főképp természetes módszereket használ.

Szüléskísérésnél mi a tapasztalatod, látni-e különbséget az olyan szülések közt, amikor az édesanya érzéstelenítést kér, ill. amikor nem?

A szülés élményének teljes megéléséhez – nagy általánosságban – azt gondolom, hogy jobb fájdalomcsillapítás nélküli vajúdni. Ugyanakkor minden anya és minden szülés egyéni, így ebben a kérdésben sem lehet általánosítani. Lehet, hogy orvosilag indokolt a gyógyszeres fájdalomcsillapítás, vagy pedig a vajúdó úgy érzi, hogy az adott helyzetben ez a legjobb választás, és akkor ebben kísérem és támogatom őt.

Előfordul-e, hogy a kismama a szülés közben pánikba esik?

Van olyan, hogy egy nem várt eseménytől, esetleg a fáradtságtól, vagy az erős kontrakcióktól egy édesanya nagyon megijed. Ilyenkor a légzése felületessé, kapkodóvá válhat, és kizökkenheti őt a folyamatból. Ha dúlaként mellette vagyok és kísérem a szülését, megpróbálom a lehető legjobban megérteni és megérezni, hogy mi zajlik benne. Segítek a nyugodt légzés visszanyerésében, és szavakkal, érintéssel, vagy a neki legmegfelelőbb testi és lelki támogatással segítek visszakerülni abba az állapotba, ami a legkedvezőbb a vajúdás szempontjából.

Ha szeretnél alaposan felkészülni a vajúdásra és a szülésre, gyere el a szülésfelkészítő tréningemre! Kipróbálhatod, megtapasztalhatod, milyen megküzdeni a fájdalommal, és megmutatom, milyen technikák segítségével tudod a magad és kisbabád számára leggyöngédebbé tenni a vajúdást és szülést.