“Milyen lesz a testem a szülés után?” – “Mennyi időre lesz szükség, míg visszanyerem a régi alakomat?” – ezek a gondolatok a legtöbb babát váró anya kérdései között ott szerepelnek. Először is legyél türelmes önmagaddal. A kisbaba fejlődéséhez 9 hónapra van szükség. Ezalatt az idő alatt a tested is sokat változott és alakult, így legalább ennyi időre van szüksége ahhoz, hogy visszaalakuljon.

Vannak persze olyan testi változások, amik a szülés után rögtön jelentkeznek:

  • A méhed a méhlepény megszületése után azonnal elkezd visszahúzódni. Ezt utófájások formájában érezheted is, pláne ha többedszerre szülsz. Elősegítheted a folyamatot, ha a babát minél hamarabb és gyakrabban mellre teszed. A gyermekágy 6 hete alatt azután a méh visszaalakul a szülés előtti méretére. Hihetetlen, hogy milyen nagy feladatra és óriási változásokra képes a női méh!
  • A várandósság ideje alatt elszoktál már a vérzéstől, ami most nagyobb mennyiségben és hosszabb ideig jelentkezik. A méhlepény leválása sebet hagy maga után a méh falán. ez okozza az ún. lochiát, a gyermekágyi vérzést. A kórházban töltött pár nap alatt valószínűleg sok és nagy méretű betétre lesz szükséged. A gyermekágyi vérzés mennyisége az otthon töltött hetek alatt azután csökken, illetve rózsaszínes-barnássá válik, majd megszűnik. Előfordulhat, hogy ha nem pihensz eleget vagy nagyobb terhelésnek teszed ki magad, a csendesülő vérzés újra erőteljesebbé válik. Ettől nem kell megijedni, de tekintsd a tested figyelmeztető jelzésének, és pihenj többet.
  • A szülés megviseli a medencefenék izomzatát és – még ha nem is volt gátmetszésed – a gát környékét is. Előfordulhatnak belső sérülések a méhszájon vagy a hüvely falán is, amelyek szerencsére elég gyorsan és jól gyógyulnak. Ha volt gátmetszésed, a sebgyógyulás hosszabb időt is igénybe vehet, és a varratok feszülő-húzó-fájó érzést okozhatnak. Fordíts figyelmet a gáttájék tisztán tartására, azaz zuhannyal történő rendszeres leöblítésére. Nagyon jól jöhet a megviselt gát ápolására egy gátseb-gyógyító olaj vagy gátpermet. Szülés után gyakoriak az aranyeres panaszok is, amikre gyógyszertárban kapható kúpokat vagy természetes krémeket, illóolajokat használhatsz.
  • A szülést követő első pár napban a melleidet lazának érzed. Nagyon fontos anyagot, kolosztrumot (előtejet) termelnek, amelynek minden cseppje kincs a baba számára. Azután a 2-4. napon megtörténik a tejbelövellés: melleidet feszesnek, nehéznek, forrónak és érzékenynek érezheted. Ezekben a napokban nem célszerű melltartót hordani. Szoptasd meg a kisbabádat minél gyakrabban, és ügyelj a helyes mellre tételre! Ha bizonytalan vagy, kérj segítséget – a legtöbb szoptatási nehézség jól orvosolható.
  • Szülés után a hasad visszahúzódásához is idő kell. A várandósság hónapjai alatt a növekvő méh helyet csinált magának a hasüreg szervei között, és most kell egy pár hét, míg minden újra a helyére kerül. Az első napokban lötyögős-üres érzést tapasztalhatsz az eddigi feszes és méretes pocakod helyén.
  • Ha császármetszéssel szültél, az első pár napban fájdalmas és nehézkes lehet az ágyból felkelés, az állás és a mozgás. Kérj családi vagy baráti segítséget, hogy ne érezd olyan kiszolgáltatottnak magad. Ha valaki mindig melletted van – rögtön a szülés után is -, a baba ellátása és szoptatása is könnyebben megoldható.
  • A szülést követően nagyobb arányú súlyvesztést tapasztalhatsz. A kisbaba, a méhlepény, a magzatvíz, az elvesztett vérmennyiség súlya azonnali súlycsökkenést eredményez. A gyermekágyas hetekben azután lassabb ütemben történik a súlyvesztés, de ismerek olyan mamákat is, akik épp a szoptatás hónapjai alatt szedtek fel magukra plusz kilókat. Legyél türelmes a súlyoddal kapcsolatosan, és fogadd el megváltozott alakodat. Lesz még rá idő később, hogy tornázz és fogyókúrába kezdj – most a kisbaba, az anyaságod és az új család létrejötte a legfontosabb.

Olvass még többet a szülés utáni időszakról a Dúla blogon!

Iratkozz fel a Dúla blog hírlevelére!